Tudod, hogy mit eszel? Ebben az olasz pizzériában a blokkláncon ellenőrizheted
Ez a pizzéria nem árul zsákbamacskát: minden pizza-alapanyag életútját ellenőrizheted a blokkláncon, a termesztéstől a feldolgozáson át, egészen a tálalásig.
Nápoly legendás pizzériája, az Antica Pizzeria Da Michele az igazi hagyományos olasz pizza temploma, a pizzaimádók Mekkája. A pizzakészítést itt nagyon komolyan veszik, és rendkívül büszkék rá, hogy csakis a legjobb minőségű alapanyagokkal dolgoznak. A tradíciók ápolása mellett azonban lépést tartanak a modern igényekkel is, és úgy döntöttek, hogy mindenki számára elérhetővé teszik a pizzakészítéshez felhasznált alapanyagok életútját. És mi lehetne erre a legalkalmasabb eszköz? Természetesen a blokklánc.
Így kerül az étlap a blokkláncra
A Da Michele in the World pizzéria-lánc az alapanyagok eredetének bemutatására az Authentico digitális platformját használja. Az Authentico az olasz ételek eredetiségének tanúsítására specializálódott: célja, hogy átláthatóvá tegye a fogyasztók számára a tradicionálisan olasz ételféleségek tényleges származási helyét, és gyakorlatilag mindent bemutat, amit az adott ételhez vagy élelmiszerhez kapcsolódik.
Mindennek az alapja a blokklánc, amely lehetővé teszi a különböző információk, adatok és dokumentumok tárolását az termelési láncokon anélkül, hogy azok felülírhatók lennének. Pontosan nyomon követhető, hogy mikor és ki illesztette be az adatokat, ami javíthatja a termékbiztonságot és a fogyasztók számára átláthatóvá teszi a platform által hitelesített vállalatokat.
Az Antica Pizzeria Da Michele ezzel az első olyan vállalat a világon, amely blokklánc technológiával tanúsította pizzája eredetét. Nápoly, Salerno, Aversa, Pompei és Lecce pizzériáiban már aktív, és hamarosan a világ összes Da Michele pizzériájában is elérhető lesz az a QR-kód, amellyel ellenőrizhető lesz az étlapon szereplő pizzákhoz felhasznált alapanyagok eredete és eredetisége.
Hagyományos konyha, modern időkben
A Da Michele in the World vezetősége szerint a blokklánc bevezetése jelentős mérföldkő a pizzéria-lánc életében:
„Az új technológiák bevetésével, akár más cégekkel is együttműködve felkészíthetjük nagy múltú márkánkat a jövőre – magyarázza Alessandro Condurro, a cég vezérigazgatója. – A blokklánc használata egy hosszabb és összetettebb folyamat első fázisa. Ezzel a biztonságos, megtéveszthetetlen és sérthetetlen módszerrel kihangsúlyozhatjuk, hogy minden pizzériánkban ugyanazt az eredeti pizzát készítjük, ami munkánk és a felhasznált alapanyagaink kiválóságának ékes bizonyítéka.”
„Nemrég felkapott lett egy Nápolyban készült videó, amelyben egy vendég ketchupot kér a pizzájához. Ez megértette velünk, hogy a blokklánccal megfelelő értéket adhatunk a hozzávalóinkra fordított figyelmünknek – folytatja Francesco De Luca, a Da Michele in the World társigazgatója. – Campaniai telephelyeinkből, Nápolyból, Aversából, Pompeiiből és Salernóból, valamint Leccéből [Puglia] indultunk ki, állandó beszállítóink támogatásával, akik beleegyeztek abba, hogy átláthatóbbá teszik a beszállítói folyamatot. A cél az, hogy ezt a technológiát hamarosan mind a 43 telephelyre kiterjesszük.”
„Egyre nagyobb az igény az éttermekben és pizzériákban felhasznált alapanyagok minőségének és eredetének megismerésére a fogyasztók körében. Különösen az Y generáció körében, akik egyre jobban odafigyelnek a fenntarthatóságra – teszi hozzá Giuseppe Coletti, az Authentico vezérigazgatója. – Az Antica Pizzeria Da Michele in the World vezetőségének döntése, hogy digitális blokklánc-tanúsítvánnyal tegye átláthatóvá az étlapját, pontosan ebbe az irányba mutat. Nincs mit titkolni. A vendég a rendelés előtt önállóan, a telefonján keresztül fedezheti fel pizzája hozzávalóinak eredetét és származási helyét, a saját anyanyelvén. Ezzel az innovatív módszerrel minden vendég megismerheti a Made in Italy agrár-élelmiszeripari kiválóságát, ha ellátogat a 43 pizzéria egyikébe.”