„Az embert genetikailag módosítani kellene, hogy intoleráns legyen a hússal szemben”
Egy bioetikus szerint az éghajlatváltozás leküzdése érdekében az embereket genetikailag módosítani kellene, hogy „mesterségesen előidézzék a hús iránti intoleranciát”.
„Ha kevesebb húst ennénk, jelentősen csökkenne az üvegházhatású gázok kibocsátása. Néhány ember ugyan hajlandó lenne kevesebb húst enni, de hiányzik belőlük az akaraterő. A géntechnológia segíthetne… Mesterségesen előidézhetnénk a hússal szembeni intoleranciát, és így ellenszenvet tudnánk kelteni a környezetszennyező ételek fogyasztása iránt” – mondta S. Matthew Liao.
"Bioethicist", S. Matthew Liao: In order to tackle "climate change", humans should be genetically modified to be intolerant to meat.
"If we eat less meat, we could significantly reduce our greenhouse gas emissions. Now, some people would be willing to eat less meat, but they… pic.twitter.com/0kM4I8mnf0
— Wide Awake Media (@wideawake_media) September 5, 2023
A bioetikus egyébként korábban azt javasolta, hogy a klímaváltozás megfékezése érdekében alakítsuk át az embereket úgy, hogy allergiások legyenek a húsra. Liao szerint a legjobb döntés az lenne, ha korlátoznánk a húsfogyasztást, éppen ezért vetette fel az ötletet, hogy változtassuk meg testünket, ezzel is megakadályozva a túlfogyasztást. Példaként megemlítette, hogy egy kullancscsípés is okozhat vöröshús-allergiát.
„Van egy kullancs, ami, ha megharap, allergiás leszel a húsra. Ez olyasmi, amit egy mérnöki munkával megtehetünk. Ezzel a tevékenységgel világproblémákat tudnánk megoldani” – jelentette ki.
A témát egyébként már több országban is feszegették, egy német zöldpárti miniszter például az elmúlt évben már azon munkálkodott, hogy új húsadót vezessen be az országban. Mindeközben az Egyesült Államokban a boltok polcaira került a laboratóriumban előállított „csirke- és marhahús” is, ami minden formában rossz szájízt hagyott maga után. Bill Gates, a Microsoft alapítója szintén támogatja az igazi húsra hasonlító műhúst, és egy olyan céget is pénzel, amely gombák felhasználásával kolbászt és joghurtot készít.