A Fekete hattyú szerzője szektának minősíti a Bitcoint

Míg a kriptovaluták támogatói szerint a szektor egyre növekszik, és készen áll arra, hogy beépüljön a mindennapi életünkbe – amit a hagyományos pénzintézetek közelmúltbeli érdeklődése is bizonyítani látszik –, nem mindenki osztja ezt a nézetet. Ez utóbbiak táborába tartozik a Fekete hattyú szerzője, Nassim Nicholas Taleb is.

A CNBC-nek adott június 22-i interjújában Taleb mindennek lehordta a kriptovalutákat, köztük a Bitcoin-t (BTC) is, mert szerinte olyan hiányosságokkal rendelkeznek, amelyek arra engednek következtetni, hogy az ágazat nem több egy puszta „szektánál”.

Taleb szerint a Bitcoin a rá jellemző egyedi sajátosságai alapján valójában egy pénzügyi eszköz és egy szekta fúziója, amely példátlan a pénzügyi világ történetében. Emellett szkepticizmusát fejezte ki azzal kapcsolatban is, hogy a digitális valuta bevethető-e gyakorlati tranzakciós és inflációs fedezeti eszközként.

„Pontosan az ellenkezőjét tette az inflációs fedezeti küldetésének, mivel összeomlott. (…) Nagyjából ez az első alkalom a világtörténelemben, hogy egy pénzügyi eszközhöz kultusz párosul” – mondta.

Nem számít a Bitcoin múltja

A szerző azt hangsúlyozza, hogy ne csak egy eszköz múltbeli teljesítményére koncentráljunk, hanem mérjük fel annak potenciális lehívásait és kockázatait is. Ne feledjük, hogy a Federal Reserve politikájában csalódott Taleb kezdetben még pozitívan nyilatkozott a Bitcoinról.

Most elismerte, hogy a kriptovaluták alkalmasak lehetnek a kis tranzakciók lebonyolítására, és a blokklánc technológia állítólagos nyomon követhetősége miatt nem gondolja, kriptovaluták a pénzmosás hatékony eszközei lennének. Valójában az egyik kritikája az ágazattal szemben éppen az volt, hogy képes a kis tétben történő pénzmosás elősegítésére.

“Az a helyzet, hogy jó lehet a tranzakciókhoz, az apró tranzakciókhoz vagy kis pénzösszegekhez, de valódi pénzmosáshoz nem, a nagy nyomon követhetősége miatt” – tette hozzá.

A kriptopiac koncentrált hatalma

Ugyanakkor Taleb aggodalmának adott hangot a kriptopiac főbb szereplői között eloszló hatalom koncentrációja miatt, ami igencsak szembetűnő, ha mondjuk összevetjük azt a Federal Reserve átláthatóságával és a felette gyakorolható befolyással. A kriptovaluták hatását zavarosként jellemezte, és aggályokat vetett fel azok hosszú távú hatásaival kapcsolatban.

Ahogy a kriptovaluták körüli huzavona folytatódik, Taleb kritikus értékelésében az általa szektának minősített Bitcoinnal kapcsolatban jelenleg is fennálló problémákra hívja fel a figyelmet. Többek között annak gyakorlati hasznát, stabilitását és a kripto-ökoszisztémán belüli hatalomkoncentrációját vitatja.

A szerző már nem először kongatja meg a vészharangot a Bitcoin, mint pénzügyi eszköz életképessége miatt, és állítja, hogy az káros hatással van a gazdaságra. Sőt, nemrég egyenesen a gazdasgára nézve kártékony „tumornak” nevezte a kriptovalutát.