Ljubljana egy gyönyörű város, tele kriptos lehetőségekkel

Amikor kriptobarát európai országokról és még inkább városokról esik szó, akkor Ljubljana, a szlovén főváros neve elég sokszor felmerül. Szlovénia 1991 óta számít függetlennek és azóta gazdasági sikertörténetként lehet rá hivatkozni, főleg úgy, hogy egyébként alig 2 millió lakosa van. A Magyarországgal is szomszédos ország fővárosában komly kriptoaktivitás is zajlik. Persze nem egy londoni vagy éppen hongkongi mércével mérhető, de bőven kimagaslik az európai fővárosok között.

Ljubljana mindenképpen ajánlott úticél egy kriptofanatikusnak (is)

Ljubljanában elég sok non-profit kriptos szervezet működik, mint a Blockchain Alliance Europe vagy éppen a Slovenia Bitcoin ASsociation, de olyan profitorientált vállalkozások is itt üzemelnek, mint a GoCrypto néven ismertté vált Eligma. A GoCrypto célja, hogy megkönnyítse a kereskedelmi vállalkozások számára a kriptofizetéseket. Egy 2022-es felmérés szerint egyébként sikerrel teszik, hiszen sok száz bolt, étterem és bár fogad el kriptofizetéseket a szlovén fővárosban. Érdekesség, hogy a GoCrypto egyik fontos ljubljanai partnere a BTC Company, amely neve ellenére nem egy kriptos cég, hanem egy ingatlankezelő. Az általa üzemeltetett BTC City bevásárlóközpont mindig is elsőszámú tesztalanya volt a GoCrypto fizetési rendszereinek.

A GoCrypto vezérigazgatója egy újságírói kérdésre elmondta, hogy bár elköltözhetett volna hatalmas kriptos központokba, mint Hongkong vagy London, nem tette, mert szerinte Szlovéniában kifejezetten jó az életszínvonal. Gondoljunk bele, magasabb a várható élettartam az országban, mint az Egyesült Államokban. 2004 óta az Európai Unió tagjai és az ország lakosságának közel 80%-a beszél angolul is. A sok pozitívum mellett azért van fájó pont is egy kriptonomád számára. A Nomadlist.com adatai szerint Ljubljana frekventált részein elég drága az élet, mondjuk ha a közeli Belgráddal hasonlítjuk össze. A városszéli negyedekben viszont elérhető áron lehet a mindennapokat megélni. Aki még nem járt az országban magyarként, annak csak javasolni tudjuk egyébként, hogy tegyen erre egy túrát.