Hogyan válasszunk megbízható kriptotőzsdét?

Sam Bankman-Fried FTX kriptotőzsdéjének összeomlását a felfüggesztett kifizetések előzték meg 2022 végén. Így nem meglepő, hogy a kriptotőzsdei felhasználók nagyon figyelnek a kifizetések késéseire vagy éppen lehetséges felfüggesztéseire. És bár elég sok oka lehet egy kriptotőzsdei kifizetés felfüggesztésének, van néhány lépés, amelyet megtehetünk, hogy kezeljük a kockázatokat.

Néhány fontos paraméter, amire érdemes figyelni egy kriptotőzsde kiválasztásánál

Figyeljünk például oda arra, hogy milyen kriptotőzsdét választunk. Nézzük meg, hogy milyen vélemények vannak az adott platformról, nézzük meg milyen panaszokat írtak korábban felhasználók. És bár a legnagyobb kriptotőzsdékről is vannak időnként rossz értékelések, általában túlnyomó többségében pozitív véleményeket találunk egy megbízható helyről. De talán még ennél is fontosabb, hogy milyen ügyfélszolgálata van egy kriptotőzsdének. A kriptok világában nagyon sok kérdéssel szembesülhetünk, problémáink lehetnek. És nincs is annál lelombozóbb, mint amikor nem érünk el senkit vagy csak nagyon általános választ kapunk, vagy egy leírást linkelnek nekünk. Fontos, hogy ne csak e-mailes kommunikációs mód legyen elérhető, de akár élő chaten is kommunikálhasssunk.

Kifizetéseket korábban is függesztettek egyébként fel a nagy kriptotőzsdék is, mint a Crypto.com, a Huobi vagy a Binance. Viszont ezek nagyon rövid ideig tartó felfüggesztések voltak és a magyarázatok érthetőek voltak. Megnövekedett kereskedési forgalom vagy éppen technikai problémák. Viszont a Celsius és az FTX esetén a valódi ok súlyos pénzügyi probléma volt. A mindennapos az, hogy egy kriptotőzsde felfüggeszti valamelyik felhasználó fiókját “gyanúsnak minősített” tevékenység miatt. És gyanúsnak minősíthetik a kriptotőzsdék a VPN-ek használatát is, hiszen ezek használata nem igazán engedélyezett a KYC-követelményeknek megfelelni igyekvő cégeknél. A VPN használat mellett a tranzakciós méret is a “gyanúsnak minősített” tevékenységek közé sorolhat felhasználói fiókokat.

Mert a kriptotőzsdék nem kockázati szint alapján különböztetik meg az ügyfeleiket, hanem a tőkemozgatásuk mérete alapján. Minél nagyobb egy tranzakció, annál nagyobb a gyanú a platform részéről. Ha pedig egy kriptotőzsde úgy ítéli meg, hogy egy felhasználó csalás áldozata lett vagy éppen illegális forrásból származó tőkét mozgat, akkor felfüggesztheti a kifizetéseket és további azonosításokat kérhet. De akkor hogyan lehetünk biztosak benne, hogy jó helyen vannak eszközeink? Csak megbízható platformot használjunk, amelyekről jó vélemények vannak és nincs történetük biztonsági problémákkal kapcsolatban. Előzetesen mindenképpen értsük meg, hogy mit tehetünk és mit nem, tehát VPN használható-e vagy sem, mekkora a maximális tranzakcióméret és így tovább.