Átalakulóban a pénzügyi szektor: ideológia vagy valós szükséglet?

A pénzügyi szektor teljes átalakulása előtt áll, de vajon ez a változás valós szükségletet tükröz, vagy csak a kontroll és a megfigyelés újabb eszköze?

A pénzügyi szektor változásai gyakran vezetnek vitákhoz a gazdaság és a politika kereszteződésénél. A megfigyelés és a kontroll növekedése sokak számára aggodalomra ad okot, hiszen ez az állampolgárok szabadságának korlátozását is jelentheti. Másrészt, a pénzügyi rendszer modernizációja és digitalizációja alapvető fontosságú lehet a gazdaság egészséges növekedése és a technológiai fejlődés szempontjából.

Kik irányítják a pénzügyi szektort?

A pénzügyi szektor irányítása sokak számára rejtélyes és bonyolult kérdés. A szektorban játszódozó folyamatok irányítását több különböző szereplő végzi, akik között megtalálhatóak mind állami, mind magánjellegű szervezetek és intézmények.

Az állami szervezetek közül a jegybankok kritikus szerepet játszanak a pénzügyi szektor irányításában. Ezek az intézmények szabályozzák a monetáris politikát, azaz a pénz mennyiségét és az alapkamatlábakat, amelyek befolyásolják a hitelezést és a gazdasági növekedést. Ezenkívül ők felelősek a pénzügyi stabilitásért és a bankszektor felügyeletéért.

A pénzügyi szektor másik nagy irányítói a különböző pénzügyi szabályozó szervezetek, mint például a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) volt Magyarországon 2013-ig (ezt mára átvette a Magyar Nemzeti Bank), vagy a Securities and Exchange Commission (SEC) az Amerikai Egyesült Államokban. Ezek a szervezetek felelősek a pénzügyi piacok működésének szabályozásáért, beleértve a tőzsdéket és a befektetési alapokat.

A magánszektorban a nagy pénzügyi intézmények, mint a bankok, biztosítótársaságok és befektetési alapok is jelentős szerepet játszanak a pénzügyi szektor irányításában. Ezek az intézmények számos pénzügyi szolgáltatást nyújtanak, beleértve a hitelezést, a befektetést és a biztosítást.

Végül, de nem utolsó sorban, a pénzügyi szektor irányításában szerepet játszanak a technológiai vállalkozások is. A fintech cégek, mint például a PayPal, a Revolut vagy a bitcoin, új módszereket és eszközöket adtak a pénzügyi szolgáltatásokhoz, amelyek óriási hatással vannak a hagyományos pénzügyi szektor működésére és struktúrájára.

Elkerülhetetlen a pénzügyi rendszer teljes átalakulása?

A pénzügyi rendszer alapvető átalakulása olyan folyamat, amelyet számos különböző tényező befolyásol és visz előre. Ezek közé tartoznak a technológiai fejlődés, a gazdasági trendek, a globális kihívások, valamint a társadalmi és politikai változások. Tekintettel ezeknek a tényezőknek a jelenlegi lendületére, sok szakértő szerint a pénzügyi rendszer alapvető átalakulása elkerülhetetlen.

Az elmúlt évtizedekben a technológiai fejlődés, különösen a digitalizáció és a blokklánc technológia, jelentős hatással volt a pénzügyi rendszerre. Ezek az új technológiák új eszközöket és platformokat hoznak létre a pénzügyi tranzakciókhoz, ami alapvetően átalakítja a pénzügyi rendszert. A fintech cégek, a digitális pénzügyi szolgáltatások és a kriptovaluták mind ezt a trendet képviselik.

Lehet-e a bitcoin a pénzügyi rendszer átalakulásának mozgatója?

A bitcoin és az egyéb kriptovaluták szerepe a pénzügyi átalakulásban komplex kérdés, melynek elemzéséhez nemzetközi szinten kell gondolkodnunk. A bitcoin megreformálta a digitális értékátvitel módját, és potenciálisan hatalmas változásokat hozhat (és már hozott) a pénzügyi rendszerekben. Azonban ennek értékelésekor mind a pozitív, mind a negatív aspektusokat figyelembe kell venni.

Az előnyök és hátrányok között említhetjük a szokásos kliséket úgy mint decentralizáció, transzparencia és biztonság vagy pénzügyi inklúzió a pozitív oldalon. Ezzel szembeállítható a volatilitás, a szabályozási kihívások és az energiafogyasztás.

Az átalakulás egyik fontos eleme a széles körű megértés. A közbeszédben azonban jelenleg nem ez dominál és ha jobban belegondolunk látjuk is a miértet. Kinek lenne az érdeke a bitcoin népszerűsítése és milyen formában?

A napokban jött szembe velem egy videó a YouTube-on, ami szeretném hinni, hogy nem a nagy többség véleményét reprezentálja. Annak ellenére, hogy a beszélgetésben résztvevő férfiak (!)
felsorakoztatnak néhány gondolatot, amellyel egyet tudok érteni, különösen a CBDC-k témakörében. Azonban általánosságban elmondható, hogy fogalmuk sincs arról, hogy mi mindenre lehet megoldás a bitcoin.

A másik döbbenet számomra az említett videó kapcsán a fiatalokkal szemben megfogalmazott teljeséggel elfogadhatatlan vélemény. Szerintük az új generáció 90%-a a kényelemre utazik, mert mindent meg lehet oldani egy digitális eszközzel, mobiltelefonnal így ők jelentik potenciálisan a legnagyobb veszélyt a hagyományos értékekkel szemben. Az általuk lefestett jövőben az emberiség kihalását vízionálják az univerzális jövedelem bevezetésével, a Netflixen és virtuális pornón felnövekvő nemzedék degeneráltsága okán.

Érdekes nézet, mindenesetre ha vennék a fáradságot a bitcoin tanulmányozására máris nem rettegnének annyira a globális elit ördögi tervétől.

Távol álljon tőlem a politikai nézetek boncolgatása, de olybá tűnik, hogy a digitalizáció és a technológia pártolása vagy éppen ellenzése egy újabb fal felhúzásának és egy újabb kibékíthetetlen ellentét generálásnak az eszközévé válik.

Összegzés

A pénzügyi szektor irányítása tehát egy összetett rendszer, amelyben számos szereplő működik együtt és versenyez egymással. Az egyes szereplők befolyása folyamatosan változik, ahogy a pénzügyi rendszer és a gazdaság fejlődik. A jövőben az irányítás még tovább bonyolódhat, ahogy a technológiai fejlődés tovább alakítja a pénzügyi szektort.

Vagy egyszerűsödhet. Ehhez kellünk mi, emberek és az általunk formált közösségek. És a bitcoin.