Az orosz Sberbank is kriptovaluta-szolgáltatásokat indít

Elindítja kriptodeviza kereskedési szolgáltatásait Oroszországban a Magyarországon csúfos véget ért Sberbank. Az orosz gazdaság legnagyobb hitelezőjének számító pénzintézet lépése jelentős, és még mindig csak egy a sok közül: Oroszország tovább folytatja menekülését a kriptóba.

Belép a kriptodeviza kereskedési piacra az orosz bankóriás, a Sberbank. A közlemény szerint a bank még ebben a hónapban megkezdi a szolgáltatások nyújtását ügyfeleinek, akik a BTC mellett más nagyobb kriptókkal is kereskedhetnek majd. Anatolij Popov, a Sberbank igazgatótanácsának alelnöke elmondta, hogy a bank készen áll arra, hogy kiszolgálja az ügyfelek DFA (a Digital Financial Assets, azaz Digitális Pénzügyi Eszközök rövidítése) tranzakcióit.

A moszkvai székhelyű Sberbank Európa második legnagyobb pénzintézete. Az eredeti tervek szerint a bank áprilisban indította volna el Ethereum-kompatibilis DeFi platformját, de a végül júniusra halasztotta a rajtot. A platform funkcionalitása túlmutat az egyszerű kriptokereskedésnél: tokeneket és okosszerződéseket lehet majd vele készíteni, és integrálnák a bank kereskedelmi és lakossági szolgáltatásait is.

Úgy tűnik, hogy a Sberbank nem csak a szavak szintjén hisz a blokklánc-rendszerekben, hanem használja is azokat. A pénzintézet befektetési részlege, a Sber Asset Management 2022 januárjában indította el Oroszország első blokklánc-technológia követő ETF-ét, és számos más technológiát is integrált, mint például a Metamaskot.

Alekszandr Vedyakhin, a bank alelnöke a változás pozitív hatásait vázolta. Azok a befektetők, akik érdeklődnek a kriptovaluta piac iránt, több pénzt tudnak szabályozott keretek között az iparágba fektetni – ehhez egyéb ügyfeleket érintő könnyítéseket is bevezetett a bank. Az alelnök ezeket az intézkedéseket így foglalta össze: “Gondoskodnunk kell arról, hogy mindenki számára elérhetőek legyenek ezek a szolgáltatások legkorábban 2023 első negyedéve végéig, de legkésőbb a második negyedév elejére.”

A Sberbank emellett 2021 óta győzködi az orosz szabályozó hatóságot, hogy hagyja jóvá a bank stabilcoinjának kibocsátását. Az Orosz Központi Bank az elmúlt időszakban nem képviselt konzekvens álláspontot a kriptodevizák kérdéskörében, de a Sberbank folytatja a platform fejlesztését, és engedélyt kapott, hogy a jövő évben megkezdje a kibocsátást és a forgalmazást.

Oroszországban a nyugati szankciók óta megnőtt a kriptogazdaság iránti érdeklődés, így nem csoda, hogy a Sberbank mellett hasonló terveken dolgozik az Alfa Bank is, mely szintén engedélyt kapott a Központi Banktól. Mellettük a Lighthouse nevű fintech startup és az Atomyze nevű részben állami tokenizációs platform szerepel még az említésre méltó projektek között.