Az adótörvények legújabb módosítása a kriptobefektetőket is érinti

A kormány a pénzügyi stabilitás megtartása és az adóterhek kiegyensúlyozása érdekében folyamatosan szükségesnek látja az adótörvények változtatását. Varga Mihály pénzügyminiszter ígértéhez híven bejelentette a 2024. évi adóváltozásokat. Meglepő és talán döntő változásokat hoznak az új rendelkezések, amelyek érintik a dohány- és alkoholtermékek, az üzemanyagok, a kriptovaluták és a bizalmi vagyonkezelés adóterheit is.

Az adóváltozásokat mindig nagy figyelem övezi, nem csak a vállalatok, hanem a magánszemélyek részéről is. A személyi jövedelemadó és a társasági adó változásai nem csak a mindennapi életünket befolyásolják, hanem a vállalkozásokat is. Arra is hatással lehetnek, hogyan fektetünk be, spórolunk vagy éppen költünk. Ezen túlmenően, az adóváltozások szélesebb körben hatással vannak a gazdaságra és a társadalomra is.

Van ami változik, és van ami nem

Kezdjük az alkohol és a dohány termékek adóterheivel, amelyek több szempontból is relevánsak. Egyrészt, mivel a dohány- és alkoholfogyasztás közegészségügyi kérdésekhez kapcsolódik, így a dohány- és alkoholtermékek adóterhe nem nő a 2024-es évben. Ez fontos hír lehet a gyártók és a fogyasztók számára is. Az alkohol- és dohánytermékek adózása is érinti a közegészségügyi politikát és a személyes egészséget. A jövedékiadót gyakran használják a fogyasztás csökkentésére és a közegészségügyi célok elérésére.

A benyújtott adótörvények semmiféle emelést nem tartalmaznak sem a dohánytermékek, sem az alkoholos termékek esetében. Mindössze az történt, hogy a veszélyhelyzeti rendeleti szintről törvényi szintre került – változatlan feltételek mellett – ezen termékkör szabályozása. A változás kizárólag az üzemanyagokat terhelő jövedéki adót érinti. – közölte a Pénzügyminisztérium.

Az üzemanyagok adója tehát emelkedni fog, ami egyaránt hatással van a fogyasztókra és az ipari felhasználókra. Az üzemanyagok jövedéki adójának növekedése nem csak a közvetlen költségeket emeli, hanem általában az inflációs nyomást is növeli, mivel az üzemanyagköltségek széles körben érintik a gazdaságot. Az üzemanyagárak emelkedése befolyásolhatja a közlekedés költségeit, a szállítási költségeket és az általános megélhetési költségeket is. Az üzemanyagforrások adóterhe Magyarországon évek óta az uniós minimum alatt volt, így ezt most hozzáigazították az uniós előírásokhoz.

Kriptovaluták és egyéb ínyencségek

A bizalmi vagyonkezelői számlák jövőbeni adóterhe, a kriptobefektetések és a kamatok után fizetendő szociális hozzájárulási adó a három fontos változás.

Ez a változás különösen azokat érinti, akik bizalmi vagyonkezelői számlán tartják a megtakarításaikat. A jövőben ezek a számlák már nem élveznek adómentességet, amely változás érinti a befektetők és a magánszemélyek döntéseit a megtakarításaik kezeléséről.

A kriptovaluták adózása is fontos változást hoz a gazdaságban. A kriptovaluták, az elmúlt években egyre népszerűbbek lettek a befektetők körében. Általánosságban elmondható, hogy a kriptovaluták adóterhének változása befolyásolja a kriptovaluta piacot, és nagy hatással van a befektetőkre és a felhasználókra. Egy adótanácsadó szerint a most benyújtott változtatás pozitív jellegű, kedvezőbbé és egyértelművé tették az előírásokat:

A korábbi szabályozás szövegéből azt lehetett levezetni, hogy a tárgyévi kriptokiadásokat csak akkor lehet figyelembe venni, ha a tárgyévben kriptobevételt is szereztünk. Ezt azt jelentette volna, hogy nem számolhatunk el költséget, ha nincs bevétel. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal már tavaly is jelezte, bevétel nélkül is figyelembe vehetők a kiadások. Ezt a megközelítést rögzíti a befektetők érdekében a mostani törvényjavaslat, amellyel bekerülne a jövedelemadó-törvénybe, hogy akkor is figyelembe vehetők a tárgyévi kiadások, ha nem keletkezett bevétel.

De például bővítették az elfogadható kriptokiadások körét. Így kiadásnak minősülhet az is, ha jövedelemként szereztünk kriptót. Példaként:

„ha bitcoinban kapott valaki osztalékot, akkor a jövedelem után ugyanúgy kell adózni, mintha forintban kapta volna, egyúttal az összeget kriptokiadásként is figyelembe lehet venni, szembeállítva a kriptobevétellel, ha később eladná az osztalékként kapott bitcoint”

– összegezte.

Végül, de nem utolsósorban, a szociális hozzájárulás korlátja megszűnik, ami azon befektetők számára fontos, akik kamatjövedelmet szereznek. A változás a befektetők hozamait befolyásolja valamint hatással lehet a befektetési döntésekre is.

A közhiedelemmel ellentétben nem minden tőzsdei ügyletre és megtakarításra, hanem kifejezetten a kamatjövedelmekre terjed ki a 13 százalékos felső korlát nélküli szociális hozzájárulás, idáig a kamatjövedelmek után 15 százalékos személyi jövedelemadót kellett fizetni. Ebbe a körbe tartozik többek között a bankbetétekre fizetett hozam, a kötvényekre és egyes befektetési jegyekre fizetett kamat, sőt azok értékesítése is ide tartozhat, de érinti a megtakarítási célú életbiztosításokat is.

A szociális hozzájárulás alól mentességet élvező állampapírok és ingatlanalapok még vonzóbb befektetési lehetőséget jelentenek a befektetők számára. Ez nagymértékben befolyásolhatja a befektetők portfólióját és a befektetési döntéseket.

Összefoglalva

A 2024. évi adóváltozások számos területet érintenek. Ezek a változások érintik a fogyasztókat, a befektetőket és a vállalatokat egyaránt, és befolyásolják a társadalom általános jólétét. Fontos, hogy mindenki megértse ezeket a változásokat, hogy informált döntéseket hozhasson a gazdasági tevékenységeikről és a befektetéseikről. Az adórendszer folyamatosan változik, és ezek a változások mindannyiunkra hatással vannak. Ezért fontos, hogy naprakészek legyünk és megértsük ezeket a változásokat, hogy helyesen kezelhessük a személyes és üzleti pénzügyeinket. A 2024. évi adóváltozások meglepőek és jelentősek, és várhatóan nagy hatással lesznek a magyar gazdaságra és társadalomra.