Moody’s: a Coinbase komoly következményekre számíthat

A Moody’s stabilról negatívra minősítette a Coinbase kilátásait napokkal azután, hogy az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete (SEC) pert indított a kriptotőzsde ellen.

A Moody’s döntése a Coinbase kilátásainak megváltoztatásáról a SEC perindítványát követő bizonytalanságból fakad, hiszen egyelőre nem lehet tudni, hogy az eljárás kimenetele mennyire fogja befolyásolni a cég üzleti modelljét és pénzforgalmát.

A SEC szerint a Coinbase befektetési szolgáltatásként szolgáló termékei megsértik az 1933-as értékpapírtörvényt, mivel „a Staking Program öt stakelhető kriptoeszközzel rendelkezik, amelyek mindegyike befektetési szerződésnek minősül, ezáltal értékpapírnak tekinthető”.

A felügyeleti szerv mindemellett azt állítja, hogy a Coinbase nem ellenőrizte, hogy az általa eladott kriptoeszközök nem minősülnek-e értékpapírnak a Howey-teszt szerint.

Az eljárás indítását követően 11 állam, köztük Kalifornia és Washington szabályozó hatóságai hivatalosan is felszólították a Coinbase-t, hogy indokolja meg, miért engedjék neki továbbra is a kriptovaluták értékesítését ezekben az államokban. A kriptotőzsdének 28 napja van az indoklásra.

A fejleményeket figyelembe véve a Moody’s arra figyelmeztetett, hogy a Coinbase-nek valószínűleg komoly következményekkel kell majd szembenéznie a szabályozó szervek részéről.

Ez magában foglalhatja a jogellenesen megkeresett pénz visszaszolgáltatását, illetve a pénzbírságok és szankciók fizetését, valamint a stakeléssel kapcsolatos tevékenységei is csapást szenvedhetnek. Az ügynökség szerint egyelőre nem lehet tudni, mikor és hogyan oldhatók meg ezek a problémák, és mit jelent mindez a Coinbase pénzügyeire nézve.

Azonban nem a Moody’s elemzői az egyetlenek, akik súlyos következményekre számítanak: ezt jelzi, hogy az elmúlt hét eseményei hatására Mark Palmer, a Berenberg elemzője csütörtökön 55 dollárról 39 dollárra csökkentette a cég árcélját.

A Coinbase a SEC keresetére reagálva kijelentette, hogy 2021-ben az ügynökség már felülvizsgálta a tevékenységüket, amikor is engedélyt adott a cég tőzsdére lépésére, vagyis a perben megfogalmazott 2019 óta fennálló állítólagos jogsértés vádja alaptalan.

A Coinbase jogi igazgatója, Paul Grewal korábban azt mondta a Blockworks-nek: „A megoldást nem a pereskedés, hanem a jogi szabályozás jelenti, amely lehetővé teszi egy átlátható út kidolgozását és annak egyenlő alkalmazását. Addig is a megszokott módon folytatjuk a tevékenységünket.”

A negatív kilátások arra engednek következtetni, hogy az ügynökség a közeljövőben leminősítheti a Coinbase-t.