Az ExxonMobil szerint megduplázható az olajkitermelés egy új repesztéses technológiának köszönhetően

Az amerikai palaolaj-kitermelők már évek óta küzdenek a termelés felfuttatásával. Az ExxonMobil olajipari nagyvállalat azonban most fogadkozik, hogy a technológiai fejlesztések révén a palaolaj-termelőknek sikerülhet megduplázniuk a meglévő kútjaikból származó nyersolaj kibocsátást. Ugyanis a repesztéses fúrási eljárások egyre nagyobb teret nyernek, ahogy a fúrási technológia fejlődik, az elöregedő olajmezőknél egyre kisebb a kitermelés, és a vállalatok megpróbálnak egyre kevesebből egyre többet kihozni.

A repesztéses fúrási eljárás

Az amerikai palaolaj-forradalom drámaian átformálta a világ energiapiacát. A palaolaj robbanás volt az egyik leglenyűgözőbb növekedési történet az elmúlt két évtizedben. A 2008-as indulás után a texasi Permi-medence alig több mint egy évtized alatt elvette a szaúd-arábiai Ghawar elől a címet, mint a világ legnagyobb kitermelésű olajmezője. Összességében elmondhatjuk, hogy a Reuters becslése szerint “az USA kőolaj kitermelése legalább 10-11 millió bpd-vel (azaz napi 10-11 millió hordóval) magasabb, mint amilyen a horizontális fúrás és a hidraulikus repesztés nélkül lett volna.”

Sajnos azonban a palaolaj-kitermelők az utóbbi időben a termelés felfuttatásával küszködnek a sokféle kihívás miatt. Ezek közé tartozik a befektetők nyomása a hozamok növelésére, a korlátozott felszerelés, valamint a munkaerő- és tőkehiány.

De az ExxonMobil olajipari óriás most arra fogad, hogy a palaolaj-termelők az új repesztéses technológiák alkalmazásával megduplázhatják a meglévő kútjaikból származó nyersolaj-kibocsátást.

“Egyszerűen rengeteg olaj marad a földben. A repesztés már nagyon régóta létezik, de annak tudományát még nem értjük jól.” – mondta Darren Woods, az Exxon vezérigazgatója a Bernstein Strategic Decisions konferencián. Woods elárulta, hogy az Exxon jelenleg két konkrét területen dolgozik a repesztéses technológia javításán. Először is, a vállalat megpróbál pontosabban fúrni a kutak mentén, hogy több olajjal átitatott kőzet kerüljön lecsapolásra. Emellett keresi a módját annak is, hogyan lehetne tovább nyitva tartani a feltört repedéseket, hogy az olaj áramlása fokozódjon.

palaolaj

A palaolaj újrarepesztése

Szerencsére az amerikai palaolaj földeknek nem kell megvárniuk, hogy az Exxon tökéletesítse új repesztéses technológiáit. Már létezik egy bevált technológia, amellyel az olajtermelők visszatérhetnek a meglévő kútjaikhoz, és egy második nagynyomású robbantással növeljék a kitermelést egy új kút kitermelési költségének töredékéért. Ez a technológia a palakút újrarepesztése.

Az újrarepesztés egy olyan művelet, amelynek célja, hogy egy leállított kút termelését újraindítsa. Egyúttal a kút termelékenységét az eredetihez közeli vagy még magasabb termelési szintre állítsa vissza. Egyúttal meghosszabbítja a kút termelékenységének élettartamát is. Az újrafúrás a termelők számára egyfajta új lökést adhat, azaz a kitermelés gyors növelése egy új kút kifejlesztésének töredékéért.

A Journal of Petroleum Technology című szakfolyóiratban megjelent kutatások szerint a dél-texasi Eagle Ford-medencéből származó adatok azt mutatják, hogy a béléscsöveket használó újrarepesztett kutak még az új kutak teljesítményét is képesek felülmúlni.

Garrett Fowler, a ResFrac operatív igazgatója szerint az újrarepesztés akár 40%-kal olcsóbb lehet, mint egy új kút termelésbe állítása. Ezzel megduplázhatják vagy megháromszorozhatják az elöregedő kutakból származó olajáramlást.

Hogyan működnek az újrarepesztett kutak

Fowler szerint a legelterjedtebb módszer lényege, hogy egy acélbélést helyeznek az eredeti kútfúrásba. Majd az acélburkolaton keresztül lyukakat robbantanak a tározóhoz való hozzáférés érdekében. Az eljárás általában feleannyi acélt és homokot használ fel, mint egy új kút esetében.

A jelenlegi inflációs környezetben az újrarepesztés nagyon sok előnnyel jár. Még áprilisban a texasi palaolaj-kitermelő Callon Petroleum Company (NYSE: CPE) kimutatta, hogy a repesztéshez használt homok, a fúrócső és a munkaerő költségei ~20%-kal növelték a fúrási és a kút termelésbe állítás költségeit éves alapon. A Callon és a Hess Corp. kitermelők, amelyek mindketten az észak-dakotai Bakken-medencében fúrnak, kénytelenek voltak a költségek miatt megemelni a költségvetésüket. A Callon 75 millió dollárral növelte az eredeti költségvetését, míg a Hess 200 millió dollárral emelte a megnőtt kiadások fedezésére.

Egy másik kiemelten fontos előny: az újrarepesztéshez nem szükséges újabb állami engedélyek beszerzése vagy a földtulajdonosokkal való új tárgyalások kezdeményezése. A környezetet is kevésbé terhelik meg, mivel a kutak helyei már rendelkeznek közúti hozzáféréssel.

“Figyelembe véve az inflációt, az ellátási lánc problémáit és az emelkedő béreket, az üzemeltetők számára most van itt az ideje, hogy elkezdjék a kutak újrarepesztésének lehetőségeit vizsgálni.” – mondta Matt Johnson, a Primary Vision Network energetikai tanácsadó cég vezérigazgatója a Reutersnek.

Niche piac

E látszólag egyértelmű előnyök ellenére meglepő, hogy az újrarepesztés továbbra is marginális technológia az amerikai kitermelők körében. A norvég Rystad Energy energetikai tanácsadó cég becslése szerint a január és szeptember között elvégzett 8900 amerikai horizontális kútfúrás mindössze 200, azaz alig több mint 2%-a volt újrarepesztett kút. Ezek túlnyomó többsége Texas és New Mexico területén, a Permian-medencében történtek, és 2018 előtt fúrt kutak esetében alkalmazták. A Rystad becslése szerint ez a mutató az év végére körülbelül 400 újrarepesztéses fúrásra fog emelkedni. Ez az összes kútfúrás valamivel több mint 3%-a lesz.

A Rystad szerint sok amerikai palaolaj-kitermelő inkább az új kutak kitermelésének fenntartására használja az újrarepesztést mintsem a régebbi kutak termelésének növelésére. Ez azonban nem a lehetőségek hiánya miatt van így. A szakértők becslése szerint csak a Permian-medencében több tízezer olyan kút van, amely jó jelölt lenne az újrarepesztéses fúrási technológia alkalmazására.