A koszovói rendőrség 174 bányászriget foglalt le szerb nemzetiségű lakosaitól

A koszovói hatóságok nemrég több bitcoin bányászriget koboztak el egy rajtaütés során az ország északi részén élő szerb nemzetiségű lakosoktól.

Az albán többségű Koszovónak a Szerbiától való függetlenedése óta folyamatosan gondjai akadtak az Észak-Koszovóban élő szerb kisebbséggel az energiafogyasztás kiszámlázása miatt. A hírek szerint négy észak-koszovói településen a kifizetetlen villany- és vízszámlák összege 300 és 330 millió euró közötti összegre becsülhető.

A gazdasági miniszter, Artane Rizvanoli szerint az akció során a hatóságoknak sikerült 174 darab regisztrálatlan berendezést lefoglalniuk. Hozzátette, hogy az energiaszámlák ki nem fizetése ösztönzőleg hat az illegális bányászatra az országban.

„A villanyszámlák kifizetésének elmulasztása ösztönzi az ilyen illegális tevékenységeket. Ezért Szerbia akadályozza az energiamegállapodás végrehajtását.” – jelentette ki Rizvanoli.

A kifizetetlen energiafelhasználás csökkentése érdekében a koszovói kormány 2021 végéig ideiglenesen betiltotta a kriptobányászatot. A kormány ezután kezdte meg a csempészett bányászati berendezések elleni fellépését. A koszovói vámhivatal szóvivője szerint a vámosok 2022. január 1-től március 31-ig mintegy 700 GPU-t és 336 Antminert foglaltak le több mint 167 000 euró értékben.

A koszovói hatóságok jelenlegi lépését Szerbia sem hagyta szó nélkül, és az indulatok kezdenek felforrni a két fél között. Kijelentették, hogy a műveletre csupán azért volt szükség, hogy az elszakított régióban a feszültség fokozására tegyenek kísérletet. A belgrádi kormány szerint a rajtaütések a szerbeket az ortodox egyház szent napján célozták meg, és a rendőrségi akciót a szerb nép zaklatásának folytatásaként jellemezték.