Szerbia titokban fegyvert küldhetett Ukrajnának?

Egy titkos Pentagon-dokumentum szerint az Oroszországgal szoros kapcsolatokat ápoló, magát semlegesnek valló Szerbia titokban fegyvereket szállított Kijevnek. 

Szerbia, amely nyilvánosan fenntartotta semlegességét az Ukrajnában zajló háború közepette, titokban fegyvereket szállított Kijevnek, vagy legalábbis beleegyezett ebbe – derül ki egy kiszivárgott amerikai hírszerzési dokumentumból.

A dokumentum, amelyet a Reuters hírügynökség látott, egy összefoglalót tartalmazott azon európai kormányok válaszairól, amelyek igent mondtak a Kijevnek történő fegyverszállításra és katonai kiképzésre.

A dokumentumban található táblázatból kiderült, hogy Szerbia is beleegyezett abba, hogy segélyt küld Ukrajnának, vagy már szállított is; továbbá az is kiderült, hogy Szerbiának megvan a politikai akarata és katonai képessége arra, hogy a jövőben további fegyverszállítmányokat juttasson el Ukrajnának.

“A dokumentumot titkos és NOFORN jelzéssel látták el, ami tiltja a külföldi hírszerző szolgálatok és hadseregek számára történő terjesztését. Március 2-án kelt, és a vezérkari főnökök egyesített irodájának pecsétjével van ellátva” – jelentette a Reuters, amely hozzátette, hogy egyelőre nem tudta ellenőrizni a dokumentum hitelességét.

Szerbia nyilvánosan semleges maradt az orosz-ukrán konfliktusban. Az egyetlen európai ország, amely nem csatlakozott az orosz szankciókhoz, és amely mély történelmi, kulturális és gazdasági kapcsolatokkal rendelkezik Oroszországgal.

Miloš Vučević szerb védelmi miniszter a kiszivárgott jelentést valótlannak minősítette, és azzal vádolta a dokumentumot kiszivárogtatókat, hogy megpróbálják Szerbiát belerángatni az ukrajnai háborúba.

“Szerbia nem adott el és nem is fog fegyvereket eladni sem az ukrán, sem az orosz félnek, sem az e konfliktust körülvevő országoknak” – mondta Vučević szerdai nyilatkozatában.

“Valaki nyilvánvalóan bele akarja rángatni Szerbiát ebbe a konfliktusba, de mi fenntartjuk a politikánkat” – tette hozzá.

A szerb elnöki hivatal nem volt hajlandó kommentálni a kiszivárogtatást, ahogyan Ukrajna belgrádi nagykövetsége és a Pentagon sem.