A bitcoin újra biztonságos befektetési forma lehet

A bitcoin aranyhoz való viszonya alapján a szakértők szerint a kriptovaluta hamarosan újra biztonságos befektetéssé válhat.

Nehéz idők jártak a digitális valutákra is

Az utóbbi időszak nem csak a hagyományos piacokat tépázta meg elég rendesen, de a a kriptovaluták világát is rendesen felforgatta. A legnépszerűbb digitális valuta, a bitcoin is megszenvedte az utóbbi hónapokat. Ahogy az árfolyama zuhanni kezdett sokan megörültek a remek lehetőségnek, hogy olcsóbban juthatnak a coinhoz. Ez a kezdeti lelkesedés azonban lassan megcsappant, legtovább a bitcoin bányászok tartottak ki. Az utóbbi pár hónapban azonban már a bányászok közül egyre többen álltak le, vagy adták el a vasakat. Most azonban a Bank of America szakértői szerint lehet, hogy ideje ismét felpörgetni a bányász gépeket.

A bitcoin visszanyerheti a régi fényét

Míg a korábbi elemzések a kockázatos befektetési eszközök közé sorolták a bitcoint, most ez tendencia megfordulni látszik. A Bank of America két kripto- és digitális eszközökre specializálódott szakembere által kiadott beszámolója legalábbis erre enged következtetni. Az Alkesh Shah és Andrew Moss által közösen írt jelentés szerint hosszú távon a digitális valuták és azon belül a bitcoin piaca újra erősödni fog.

Az erősödés mögötti okok

A szakértők jelentése szerint a kriptovaluták erősödésének több mozgatórugója is van, ezért szinte biztosra vehető a piac erősödése. Egyrészt a digitális valuták még rengeteg további felhasználási lehetőséget kínálnak. A bennük rejlő lehetőségek kiaknázásának csak most értünk az első szakaszába, és ki tudja mit tartogat még a jövő.

Másrészt a kriptovaluták mögött álló blokklánc technológia is elképesztő ütemben fejlődik és ezzel rekordsebességgel húzza maga után a hozzá kapcsolódó iparágakat. A folyamatos innováció pedig a nagy cégek érdeklődését is felkeltette, akik egyszerűen nem tehetik meg, hogy kimaradjanak ebből a folyamatból. Ez pedig tovább gyorsítja a digitális eszközök piacának konszolidációját.

A kriptovaluták egyre növekvő elfogadottságát tovább növeli az is, hogy egyre több kormány alakít ki a digitális eszközökre vonatkozó szabály rendszert.

A digitális arany

A két szakértő azonban kiemelt egy másik mutatót is, ami előrejelezheti a bitcoin erősödését. Míg korábban a bitcoin az S&P 500 és a Nasdaq 100 indexeket követte, mostanra ez a kapcsolat meglazult. Az utóbbi időszakban ellenben egyre erősebb korreláció figyelhető meg az arany és a bitcoin árfolyama között. A szakértők ezt annak jeleként értelmezik, hogy lassan a bitcoin ismét a biztonságos befektetések közé sorolható. Véleményük szerint a bitcoin hamarosan újra elnyeri a digitális arany címet a piacon.