Utazásból rémálom, avagy egy mexikói repülőtér várótermében fogvatartott férfi története

A mexikói hatóságok már több mint egy hónapja fogságban tartják a 34 éves pakisztáni származású Farooq Muhammad-ot egy helyi repülőtér várótermében.

De mi kell ahhoz, hogy valaki ilyen szorult helyzetbe kerüljön? Tulajdonképpen nem sok minden.

A tervezett hazalátogatás félresikerült

Muhammad már 2 éve élt vendégmunkásként Mexikóban, mikor is 2020 februárjában úgy döntött, hogy egy hónapra hazautazik Pakisztánba.

A koronavírus miatti utazási korlátozások következtében azonban egészen szeptemberig el kellett halasztania a visszautazást. Addigra azonban már a mexikói munkavállalói engedélye is lejárt.

Nem várt fordulat Mexikóban

A pakisztáni férfi úgy döntött, hogy a lejárt engedély ellenére is visszautazik Mexikóba. A mexikói jog értelmében ugyanis érkezéskor is lehetőség van az engedély megújítására.

Muhammad 2020. szeptember 9-én érkezett meg Mexikóvárosba, a Benito Juarez Nemzetközi Repülőtérre, ahol azonban érvényes munkavállalói engedély hiányában a helyi hatóságok megtagadták az országba való belépését és azonnal őrizetbe is vették. 

“A Buborék” váróterem, az új otthon

Muhammad-ot az őrizetbe vétel óta a “La Burbuja”, azaz “A Buborék” névre keresztelt váróteremben tartják fogva, ahol a körülmények finoman szólva sem túl kedvezőek:

  • A váróteremben nincs természetes fény és a szellőzés sem megoldott.
  • A fogvatartott férfi más kiutasításra váró utasokkal osztozik a helyiségen.
  • Nincs mobiltelefonhoz való hozzáférése.
  • A várótermet csak a mosdó használata miatt hagyhatja el, de akkor is engedélyt kell kérnie az őrtől.
  • Nem veheti igénybe a repülőtéri éttermi szolgáltatásokat, csak a kihelyezett automaták termékeit fogyaszthatja.
  • A hatóságok csak gyümölcsöt, vagy olyan szendvicseket biztosítanak számára, amelyek nem felelnek meg az iszlám vallás előírásainak.
  • A helyiségben nem valósulnak meg a szociális távolságtartás feltételei, valamint a maszk viselésére vonatkozó előírásokat sem tartják be.

A férfi a helyzet kilátástalansága és a rossz körülmények miatt elkeseredetten tengeti napjait a repülőtéren. Már több alkalommal is kérelmezte egy fogdába való átszállítását – mivel a váróteremnél a fogda is jobb lenne -, de mindeddig nem járt sikerrel.

A helyzet igazságtalansága

Muhammad számára már az őrizetbe vételkor sem biztosítottak ügyvédet vagy tolmácsot (spanyolul és angolul sem beszél), valamint indoklással sem szolgáltak számára.

Később a hivatalos magyarázatban a “migrációs veszélyt” nevezték meg, mint okot.

Továbbá a fogvatartott férfi állítása szerint a mexikói hatóságok megpróbálták egy Pakisztánba tartó járatra is felkényszeríteni. Amikor visszautasította a felszállást, akkor testi erőszakot alkalmaztak ellene két alkalommal is.

Muhammad-nak később sikerült ügyvédet fogadnia Luis Xavier Carrancá Álvarez személyében, aki szerint a férfi esete nem szokatlan, egyre gyakrabban előfordul a migránsok emberi jogainak ilyen formában történő megsértése.

Az ügyvéd továbbá azon a véleményen van, hogy a mexikói migrációért felelős hatóság a világjárvány miatt kialakult helyzetet arra használja fel, hogy megbüntesse a bevándorlókat.

Kapcsolódó: Kutyának nem kell a mexikói elnöki gép, a kriptotőzsde tokenért megvenné