Mégsem lesznek titkosítva a Zoom ingyenes videohívásai

A Zoom vezérigazgatója bejelentette, hogy az ingyenes videohívásokat nem fogja a vállalat titkosítani.

2020. június 2-án Eric Yuan a népszerű videokonferencia alkalmazás, a Zoom vezérigazgatója azt nyilatkozta, hogy a Zoom ingyenes felhasználóinak videohívásait nem fogja a cég titkosítani a jövőben. Yuan szerint erre azért van szükség, mert így a bűnüldöző szervek könnyen hozzáférhetnek az esetlegesen gyanús felhasználók adataihoz bármilyen visszaélés észlelése esetén.

Bár a Zoom korábban beígérte, hogy bevezeti az alkalmazás végpontok közötti titkosítását, úgy néz ki, hogy az ingyenes felhasználókra ezt nem fogja kiterjeszteni. Yuan azt mondta, hogy a videokonferencia alkalmazás end-to-end titkosítási funkciója csakis a fizetett felhasználók számára lesz elérhető.

Szoros együttműködés az FBI-al

Miután bejelentette a társaság 2020 első negyedévének pénzügyi eredményeit, Yuan úgy fogalmazott, hogy jobb az, ha az ingyenes felhasználók hívásait nem titkosítják. Ha visszaélés történik a platformon, azonnal együtt tudnak működni az illetékes hatóságokkal.

Nem akarjuk a végpontok közötti titkosítást az ingyenes felhasználókra is kiterjeszteni. Az FBI-al és a helyi rendészeti szervekkel együtt szeretnénk működni abban az esetben, ha egyesek a Zoom-ot negatív céllal használják.”

A múltban a végpontok közötti titkosítással rendelkező platformok, úgy mint a WhatsApp is, sok kritikát kapott az országok hatóságaitól, mivel nem tudták nyomon követni a problémás és félrevezető üzeneteket. A Zoom el akarja kerülni a hasonló hatósági ellenőrzéseket, és be akarja tartani a helyi törvényeket.

Alex Stamos, aki a Zoom biztonsági tanácsadója azt mondta, hogy a vállalat csak azokat az elkövetőket akarja lefülelni, és a hatóságok kezére játszani, aki a felületen gyűlöletbeszédet vagy gyermekbántalmazó tartalmat terjeszt, mint ingyenes felhasználó. Márciusban az Intercept egy jelentést tett közzé, amelyben arról írt, hogy a vállalat nem használ végpontok közötti titkosítást, habár a weboldalán és a biztonsági fehér könyvében azt állítja. Később a Zoom bocsánatot kért a felhasználóktól és azt nyilatkozta, hogy a vizsgált időszakban valóban nem biztosította a szolgáltatást.

Múlt hónapban a vállalat felvásárolta a Keybase.io-t, hogy teljes körű titkosítási megoldást dolgozzon ki a videokonferencia program számára. Yuan ma azt mondta, hogy a vállalat sok visszajelzést kapott a felhasználóktól a titkosítással kapcsolatban, és gőzerővel dolgoznak a funkción. Ugyanakkor arra nem adott választ, hogy mégis mikor lesz elérhető az új szolgáltatás.

2020 első negyedévi eredményei azt mutatják, hogy a vállalat 169%-os bevétel növekedést ért el az előző év azonos időszakához képest. A platform több mint 300 millió felhasználóval rendelkezik, amit egyértelműen a koronavírus járványnak és az emiatt otthoni munkavégzésre ítélt munkavállalóknak köszönhet.