Kriptopénz tolvajokat kaptak el Japánban, 700.000$ értékben loptak BTC-t

Japánban a rendőrség két gyanúsítottat tartóztatott le bitcoin lopás miatt. Az elkövetők egy kisebb piaci szereplő, a CoinExchange pénztárából tulajdonították el BTC-t.

Személyes meggazdagodás céljából Bitcoin utalás belső információk segítségével Japánban

Yuto Onitsuka (25) és Takuma Sasaki (28) 78 millió japán jennek megfelelő Bitcoint lopott el, mely kb. 710.000$-nak (~216.000.000 Ft) felel meg, jelentette a Japan Times. Onitsuka a CoinExchange korábbi alkalmazottaként ismerte a cég tárcáihoz való hozzáférés módját. A kis piaci szereplő 2019 végén bezárt, miután a medvepiac miatt veszteségessé vált.

A lopás 2018. októberében történt, körülbelül 1 évvel a tőzsde bezárása előtt. Ekkor a bitcoin árfolyam 6.400$ körül volt. A BTC lopást hazai és külföldi tőzsdék is nyomon követték, így tudták azonosítani a tolvajokat.

Onitsuka és Sasaki soha nem találkoztak és csakis kriptovalutával kapcsolatos online faliújságokon keresztül kommunikáltak egymással. Sasaki a hiteles bejelentkezési adatokat használva utalta el a BTC-t a tőzsde egyik forró tárcájából.

Lehetséges, hogy a volt munkavállaló felelős a CoinExchange bukásáért?!

Onitsuka nyilatkozatából arra is lehet következtetni, hogy az események felelősek a japán CoinExchange csődjéért. A BTC lopás megviselte a már amúgy is bukásban lévő céget, aminek vezetősége ellen is fel akart lépni a bűnöző. Források szerint Onitsuka belső harcok és nézeteltérések miatt akarta csődbe vinni a vállalatot.

Az eltulajdonított kb. 100 BTC értéke 2018-as árfolyamon elég csekély mértékűnek mondható a többi tőzsdei lopáshoz képest. Egy alkalmazott bevallása szerint a lopás gyakran magyarázható emberi tényezőkkel, valamint a dolgozók forró és hideg tárcákhoz való egyszerű hozzáférésével.

A cég, az altcoin piac egyik legkisebb szereplője volt, így nem volt belső ellenőrzési folyamata a visszaélések megakadályozására. Így egyszeri hitelesítő adatok megadásával végre lehetett hajtani az utalást, és nem volt belső ellenőrző pont sem, hogy a bitcoin hova ment. A lopás során rengeteg nyomot hagytak maguk után. A BTC-t átváltották és az összeget a japán Sasaki bankszámlájára utalták. Az ellopott összeget utazásra és személyes kiadásokra költötték, anélkül, hogy a tranzakciókat elrejtették volna.

Japánban viszonylag sokszor fordul elő kriptopénz lopásos esetek, melyek befolyásolták a CoinCheck tőzsde alakulását. Továbbá olyan piacok működését is érinti mint a Bitpoint, a Remixpoint és a Zaif. A tendencia 2019-ben felgyorsult, amikor világszerte szaporodni kezdtek a lopások.

A japán tőzsdék lelassították tevékenységüket, ezzel mérsékelték a bikapiac csúcsa körüli felhajtást, ahol a japán befektetők a kriptókereskedelem 60%-át bonyolították le.  Az altcoinok forgalma is jelentősen lassult, pedig korábban a japánok nagyon aktívak voltak itt is. A japán bitcoin tőzsdék rendkívül szabályozottak, megkövetelik a KYC-t és a helyi bankszámlákat, ám a lopások így is érintették őket. A bűntények kivizsgálása jelenleg is folyamatban van.