A harmadik legnagyobb japán bank az év végén már a blokkláncon kereskedik

A Sumitomo Mitsui Banking Corporation (SMBC), ami a távol-keleti szigetország legnagyobb mérlegfőösszegű bankja az R3 Marco Polo blokklánc kereskedési megoldás bevezetését tervezi az év végén.

A bank még pénteken jelentette be, hogy sikeresen tesztelte a nemzetközi kereskedelem terén alkalmazott blokklánc kereskedelmi technológiát a Mitsui & Co kereskedőcég, a thai Indorama Ventures petrokémiai vállalat és a Bangkok Bank thai bank közreműködésével.

A teszt során a Bangkok Bank fizetési garanciát adott ki az Indorama Ventures követelésére a Mitsui & Co. kereskedőcéggel szemben. A garancia értelmében a SMBC valós időben és körülmények között tud majd végrehajtani finanszírozást ügyfeleinek.

A platform lehetővé teszi a résztvevők számára, hogy frissítsék a beszerzési megrendeléseket, számlákat, logisztikai információkat, a szállítási ütemezéseket és a kikötői információkat, míg az automatikus egyeztetés rendszer rendkívül hatékony adategyeztetést eredményez, áll a nyilatkozatban.

Jelenleg a kereskedelmi célú finanszírozási folyamat továbbra is manuális és papíralapú, és minden, csak nem nem hatékony.

Az R3 konzorcium Marco Polo megoldása az open-source Corda hálózatra épül, ami a dublini kereskedési technológia fejlesztő TradeIX és a new yorki R3 LLC közös projektje. Tagjai között találjuk a vezető pénzügyi intézeteket, mint például az említett Bangkok Bankot, Mitsui & Co-t, SMBC-t, Bank of America-t, BNP Paribas-t, Mastercardot, a Standard Chartered és Raiffeisen bankot is.

A kereskedelmi célú finanszírozás területén több vállalati konzorcium (legalább 30) is saját blokklánc alapú finanszírozási megoldást fejleszt. Az egyik a Voltron, ami szintén a Cordát használja és tagjai között van a Bangkok Bank, HSBC és Standard Chartered, illetve másik jelentős szerepló az Ethereum blokkláncára épülő CargoX és eTrade Connect, amik a Hyperledger Fabricot használják.