Az argentin központi bank nem bír az inflációval – a bitcoin lehet a megoldás

Az argentin lakosoknak az elmúlt hónapban 1992 óta nem látott, majdnem 55 százalékos inflációval kellett szembenézniük. Az argentin központi bank minden intézkedése ellenére tehetetlennek látszik. Az emberek új alternatíva után néznek: a bitcoin egyre jobban terjed az országban.

Az elmúlt majdnem 30 év legnagyobb inflációval kell megveselkednie az argentin központi banknak, miután több, mint 54%-os volt március során az infláció. Az elmúlt hónapban a központi bank már háromszor változtatott a monetáris politikáján. Ezek a korlátozások azonban semmilyen hatással nem voltak a gazdaságra.

A Bloomberg így jellemezte az ország helyzetét:

„Az infláció majdnem 55 százalékig emelkedett márciusban, a fogyasztói árak pedig ezalatt 4,7%-kal nőttek. Ezzel túllépték minden korábbi Bloomberg elemzés előrejelzéseit.”

És hogy mi történik akkor, amikor egy országban elszabadul az infláció, az argentin központi bank pedig csak tehetetlenül nézi? Ezt láttuk Venezuelában az elmúlt hónapokban, és ezt látjuk most Argentínában is.

Az emberek a bitcoin felé fordulnak – és jogosan teszik azt.

A bitcoin jó megoldás lehet az inflációval szemben Argentína esetében is

Mivel a bitcoin ellenáll az inflációnak, ez a rezisztencia kifejezetten csábító lehetőséggé teszi gazdasági válságok és hiperinfláció esetén. Argentínában olyannyira bíznak a lakosok a bitcoinban, hogy már a kormánynak is azt javasolják, növeljék az a kriptovaluta integrációját az argentin gazdaságban.

Az argentin központi bank nem bír az inflációval – a bitcoin lehet a megoldás

Buenos Airesben gombaszerűen nőnek a bitcoin automaták. Ráadásul pont idén februárban jelentették be, hogy Argentína területén már 37 városban elfogadják a bitcoint mint fizetőeszköz a tömegközlekedési eszközökön.

Ezen felül Tim Draper, jelentős bitcoin aktivista és támogató is sokat beszélt Argentína és a bitcoin kapcsolatáról. Szerinte ugyanis az országnak, és főként Macri elnöknek, drasztikus lépésre kéne elszánnia magát, hogy a külföldi befektetők becsábításával segítsenek az államnak kilábalni a bajból.

És hogy mi lenne ez a drasztikus lépés? Teljesen felhagyni az argentin pesóval, és átérni a bitcoinra az egész országban.

Habár utóbbi felvetés talán kissé messze áll a legvalószínűbb és alkalmazhatóbb megoldástól, de az megkérdőjelezhetetlen, hogy az infláció egyre nagyobb növekedése a szomszéd államokhoz hasonlóan a  bitcoin malmára hajtja a vizet a dél-amerikai országban is.