Már vezető bankok is csatlakoztak az Európai Bizottság blokklánc szövetségéhez

Az EU végrehajtó testülete, az Európai Bizottság a következő évben egy új blokklánc szövetséget indít, melyre már most nagy az érdeklődés az uniós bankok felől.

A spanyol BBVA bankóriás kedden jelentette be csatlakozását az EB tervezett Hitelesített Blokklánc Alkalmazások Nemzetközi Szövetségéhez (IATBA), amelynek bejegyzése és indulása 2019 elején várható. A hivatalos bejelentésben nem lett nevesítve több bank, de ellenőrzött források alapján a Santander is csatlakozott.

A kezdeményezést a friss EU blokklánc kerekasztal eseményén jelentették be, amelyet november 20-án tartottak Brüsszelben.

Az új szövetséget a magán- és a közszféra szereplői is erősíteni fogják és elsődleges célja, hogy elnyerje a privát blokklánc és elosztott főkönyvi technológia szakértők támogatását az EU e technológiára vonatkozó stratégiájának kialakításához .

A szövetség útmutatókat és protokollokat fog kialakítani a blokklánc szektornak és az EU blokklánc szabványának nemzetközi hirdetését és elfogadtatását fogja kultiválni. E mellett minden információt megoszt egy sikeres egységes európai blokklánc stratégia kialakításához.

Carlos Kuchkovsky, a BBVA fejlesztési és kutatási vezetője szerint a szövetség fontos szerepet tölthet be blokkláncokat illető legjobb gyakorlatok kialakításában és az európai fragmentáció elkerülésében.

Szerinte az Európai Bizottság tisztánlátást hoz a blokkláncokat illető szabályozási bizonytalanságok terepére.

Hozzátette:

“A blokklánc nem csak egy üzleti modell, de az új üzleti modellek táptalaja a tokenizált gazdaságban és megnyitja az utat a jövő decentralizált gazdaságai felé.”

Az elfogadottság elindítása és a blokklánc fejlesztések érdekében az Európai Bizottság még áprilisban 27 tagállammal közösen létrehívta az EBP-t, azaz az Európai Blokklánc Partnerséget, a határokon átnyúló digitális közszolgáltatások támogatása érdekében. Magyarország egyedüliként nem csatlakozott a kezdeményezéshez.