Most kezdtek eladni azok, akik még 1000 dollárért vásároltak bitcoint

Michael Moro, egy vezető tőzsdén kívüli kriptokereskedelmi cég vezetője szerint most kezdenek eladni azok, akik 2017 elején vásároltak bitcoint.

Egy The Block híroldalnak adott telefonos interjúja során a Genesis Global Trading ügyvezetője, akinek a cége intézményi befektetőknek biztosít bitcoin, bitcoin cash és ethereum likviditást, elmondta, a nagybefektetők akkor kezdtek el nagyobb összegekkel belépni a piacra mikor az ár valamivel 1000 dollár fölött volt.

„Azt látjuk hogy akik 2017 elején vásároltak be, most először kezdik eladni,” magyarázta Moro hozzátéve, az első negyedévi invesztorok most kezdenek közel nulla megtérüléssel számolni a kriptovaluta befektetésükön.

4200-at is megjárta a bitcoin

November 20-án a bitcoin éves aljat állított fel, már másodszor a héten, és egészen 4170 dollárig esett a fiat – kripto tőzsdéken (Coinbase és a Kraken).

A kripto – kripto tőzsdéken az árfolyam nem ment 4400 alá köszönhetően a Tether prémiumnak, amit a dollár fedezetű stabilcoin áresésének tudható be.

„A medvék még csak nem is nyomnak, a BTC szabadesésben van. Nagyon gyenge szanálás, képzeld el, ha a volumen is hozzáadódik. Egy rövid távú forduló bármikor bekövetkezhet – szörnyű ötlet a magas tőkeáttételes shortolás. Ha viszont esés közben akarod elkapni a kést, inkább légy türelmes. Senki se kezdjen el eszementen bevásárolni,” magyarázta az egyik technikai elemző.

Tegnap a BTC kereskedési volumen rég nem látott magasságokban, 8 milliárd dolláron járt, az előző napi 5 milliárd dollárról ami kicsit aggasztó, mivel közben az árfolyam 5500 dollárról 4300 dollárig esett.

Komor kilátások

A gyenge piaci kilátások és a BTC esés intenzitása az elmúlt 6 napban arra enged következtetni, hogy még azok is elkezdtek nagyobb mennyiségben kiárusítani, akik 1000 és 2000 dolláron szálltak be, félve, hogy a BTC újabb támasz szinteket tör le.

A 2017. első negyedévi befektetők még így is 50 – 100%-os megtérülést könyvelhetnek el befektetéseiken, de a korrekció mértéke sokukat elbizonytalaníthatta, ugyanis ekkora méretűt 2014 óta nem látott a piac, mikor is a BTC 85 százalékot esett.

A 85 százalékos korrekció még arrébb van, a mindenkori csúcstól 19 500 dollártól a 85 százalékos esés 2950 dollárt jelentene és a jelen 4500 dolláros árfolyamról további 34 százalékot kell esnie hogy 3000 alá menjen.

Amennyiben a közel 2 évvel ezelőtt befektetők elkezdik megtisztítani a portfóliójukat, akkor a 2017 második felében, a hype idején befektetők már rég kiszálltak vagy az utolsó percig kitartanak várva a helyzet jobbra fordulását. A következő BTC és vezető altcoin ralinak egy új típusú, intézményi – hosszú távú kisbefektető – spekulátor kifinomult egyensúlyára lenne szükség ahhoz, hogy az árfolyamot fenntartható növekedési pályára lehessen állítani.

Korábbi cikkünkben említettük, ameddig a fundamentális tényezők biztosítják a szilárd alapokat, addig előbb-utóbb el fog jönni ennek az ideje is.