19%-os jövedelemadót vezetnek be a kriptovalutákra a lengyelek

A lengyel kormány nemrégiben adta be tervezetét az adórendszer, azon belül a jövedelemadó megreformálására Andrzej Duda elnöknek; amennyiben pedig ő elfogadja, az új rendszer 2019. január 1-jétől lép életbe, és a kriptovalutákra is kitér majd.

Az új változásokra már régóta vártak a lengyelek, főleg azt követően, hogy idén egy meglehetősen megosztó törvényt akartak bevezetni az országban: az összes digitális pénzekkel történő tranzakciót akarták megadóztatni – akkor is ha veszteséges volt az ügylet. Ez, nem meglepő, rengeteg emberből váltott ki felháborodást, így a kormány a bevezetését inkább eltolta, addig amíg nem tudnak egy átfogó megoldást kitalálni.

A javaslat vázlatában az egyik legfontosabb kétely az volt, hogy mi fog történni akkor, ha egy kriptovalutát másik kriptovalutára váltanak át, jelentette a lengyel híroldal, a Kryptowaluty. Ez az új változtatásokban megválaszolásra került: ezek a tranzakciók nem lesznek megadóztatva.

Azonban, ha egy digitális vagyoneszközt olyan “fizetőeszközre, árucikkre, szolgáltatásra vagy tulajdonjogra kerül átváltásra, amely nem egy másik kriptovaluta” akkor minden tranzakcióra egységesen egy 19%-os adót fognak kivetni, fejtették ki a javaslatban. Ez pedig azt jelenti, hogy a kriptovalutákból befolyó jövedelmeket pontosan ugyanúgy fogják kategorizálni, mint a befektetésekből származó pénzeket. A 19% pedig nem csak egyénekre, hanem a vállalatokra is ugyanúgy érvényes lesz; ilyen szempontból nem tesznek különbséget.

Az új változtatások alapján jövő évtől kezdve a lengyelek kötelesek lesznek a kriptovalutával kapcsolatos tranzakcióikat jelenteni az éves adóbevallásukon.

A vállalatoknak pedig nem lesz megengedett az sem mostantól, hogy a kriptóból fakadó veszteségeiket más tevékenységekből származó bevételekből kompenzálják. Ezen felül tőlük még az is elvárt lesz, hogy minden kriptovalutával kapcsolatos tranzakciójukat a többi költségüktől külön tartsák nyilván.

Végső, de nem utolsó sorban pedig a digitális vagyoneszközökből származó eladások még egy ún. “szolidaritási adónak” is alá lesznek vetve, amennyiben azok meghaladják az egymillió zlotyt (ez kb. 74,6 millió forint a jelenlegi árfolyamon) – ebben az estben plusz 4 százalék adót megfizetésére lesznek kötelezve.

És bár a módosítások sok mindenre kitérnek, de a kormány korábbi tervéről – miszerint minden kriptotranzakcióra 1%-ot vetnének ki, – nem esett szó. Ezt 2019 júniusáig kell eldönteniük (akkor jár le ugyanis az ideiglenes felfüggesztése a döntésnek), és a hatóságok egyáltalán nem biztos, hogy véglegesen el akarják törölni az ötletet.

Amíg pedig erről nem születik végleges döntés, addig a lengyel kriptovállalatok jobb – melyekből egyre kevesebb van Lengyelországban – ha nem kezdenek pezsgőzni.

Ti mit gondoltok a lengyel kormány döntéséről? Milyen hatással lehet ez a lengyel kriptopiacra?