Két havi mélypontra esett az XRP ára – nagyobb lehet a gond, mint azt várták?

A hosszú távú XRP tulajdonosok pánikja 2 hónapos mélypontra csökkentette az XRP árát. Felmerül a kérdés, van-e még lejjebb, mert jelenleg túl nagy a pánik a Ripple háza táján.

Az XRP árfolyama a közelmúltban sokat küzdött azért, hogy visszanyerje az optimista piaci lendületet. Azonban a valóságban azt láthatjuk a grafikonon, hogy az XRP ára XRP Price XRP Price október eleje óta esik. Szeptember végén még 0,66 dolláros helyi csúcson zárt a Ripple tokenének árfolyama. Majd az ezt követő meredek esés és a hétvégi pánik eladások miatt ma már éppen hogy 0,5 dollár felett van az árfolyam. A 25%-os csökkenés egy hónap alatt még a tapasztaltabb befektetőkben is aggodalmat keltett.

XRP árfolyam 2024 októberében

XRP árfolyam 2024 októberében

Esik az XRP ára

Péntek este az XRP ára 0,48 dollárig szúrt le, ami két hónapja nem látott árfolyam mélypontot mutatott a grafikonon. Bár az árfolyam innen valamennyit már visszakorrigált, cikkünk írásakor még mindig csak 0,51 dollárig tudta visszaküzdeni magát az XRP ára a korábbi 0,54 dolláros szinthez képest. Ez 5%-al a múlt héten és 10%-al a két hete látott árfolyamszintek alatt húzódik

A visszaesés a medvepiaci hangulat lehetséges folytatódását jelezheti, a piaci szereplők most óvatosak az XRP rövid távú kilátásaival kapcsolatban.

Az XRP árfolyamának közelmúltbeli csökkenése nagyrészt a hosszú távú tulajdonosoknak tudható be, akik bizonytalanul reagáltak, amikor az eszköz elkezdett veszíteni az értékéből. A Santiment elemzőközpont adatait azt mutatják, hogy ezek az XRP birtokosok, akik már régóta tartották a Ripple tokenjét azonnal az áresést követően elkezdték mozgatni az állományukat. Ez a tapasztalt befektetők pánikjára utal, ami arra enged következtetni, hogy lehet nagyobb lehet a baj, ha már ők is aggódnak a kockázatok miatt.

A hosszútávú XRP birtokosok eladták a tokenjeiket

A hosszútávú XRP birtokosok eladták a tokenjeiket

Ez a pánikvezérelt árfolyammozgás rávilágít az XRP befektetői közösségének törékeny hangulatára. Mivel a tapasztalt token birtokosok a habozás jeleit mutatják, az XRP piaca kényes helyzetbe került most. Ha már a hosszútávú befektetők körében is megingott a bizalom, az további eladási nyomást helyezhet az XRP árára, ami potenciálisan csak  súlyosbíthatja a csökkenő tendenciát, ha a hangulat nem stabilizálódik.

Ami a makro lendületet illeti, az XRP hálózatának növekedése mindeközben kezdetben lendületet kapott. Ahogy az XRP ára csökkenni kezdett, az új befektetők szívesen léptek be a piacra az alacsonyabb szinten. Az XRP árkorrekciójának elmélyülésével azonban ez a kezdeti optimizmus is alábbhagyott. A hálózat növekedése azóta visszaesett, amit az XRP hálózathoz csatlakozó új címek számának csökkenése is tükröz. A hálózat növekedésének csökkenése azt jelzi, hogy az XRP vesztett vonzerejéből. Míg az új címek kezdetben az alacsonyabb árak miatt emelkedtek, az XRP értékének folyamatos csökkenése mérsékelte a potenciális vásárlók lelkesedését.

Ripple hálózat aktivitása

Ripple hálózat aktivitása

Hogyan alakulhat az XRP árfolyama a közeljövőben?

Hozzá kell tenni, hogy XRP árfolyam XRP Price XRP Price esése egy szélesebb körű makrotrend közepette történt. A pénteki izraeli támadás Irán ellen megkavarta a kockázatos eszközök piacát, ami miatt több kriptovaluta is vesztett az értékéből. Azonban ha ránézünk a teljesítményére a Bitcoinnal BTC Price BTC Price összevetve, akkor jól látszik, hogy október eleje óta elvált egymástól a két eszköz árfolyam mozgása. Ez nem véletlen. Október elején derült ki, hogy a SEC továbbra is kitart és folytatja a peres eljárást az XRP anyacége, a Ripple ellen.

XRP teljesítménye a BTC-hez képest

XRP teljesítménye a BTC-hez képest

Az XRP 5,6%-ot esett pénteken, a mélypont 0,48 dollárnál volt, innen visszakorrigált az árfolyam és jelenleg azon dolgozik az XRP, hogy a 0,52 dolláros támaszt visszaszerezze. Ez a szint igazodik a 38,2%-os Fibonacci vonalhoz, így minden lehetséges felfelé irányuló mozgás döntő jelzője lehet. Ennek a támasz szintnek a biztosítása megnyithatja az utat a következő 0,55 dolláros ellenállás felé, ami lehetőséget kínál az XRP-nek a valódi stabilizálódásra.

Lefelé a 23,6%-os Fibonacci vonal tartja az utolsó szalmaszálat támaszként 0,47 dollárnál. Erre a szintre gyakran a medvepiaci támaszként is tekintenek. Ez a szint olyan alapot biztosít, amely megakadályozhatja a további esést lefelé, és segít az XRP-nek elkerülni a jelentősebb veszteségeket.

Az erős, bikapiaci jelek hiánya azonban komoly kihívást jelent az XRP felépülése szempontjából jelenleg.