Vitalik Buterin szerint a „Purge” frissítés csökkentheti az Ethereum feltorlódását

Az Ethereum „Purge” frissítése a hálózat fejlesztési ütemtervének következő fontos állomása lehet, ami Vitalik Buterin eredeti céljához igazodik. A „Purge” célja, hogy a csomópontok adattárolási szükségletét csökkentsék, ezzel növelve a blokklánc hatékonyságát.

A blokklánc fő fejlesztője szerint, ha csökkentik annak szükségességét, hogy minden csomópont állandóan tárolja az összes előzményt, az mérsékelheti az Ethereum feltorlódását. Az Ethereum jövőjének negyedik fontos állomása közvetlenül kapcsolódik a második rétegű megoldások fejlesztéséhez is.

Így fejlődhet tovább az Ethereum hálózata

Az Ethereum társalapítója és fő fejlesztője, Vitalik Buterin, már évekkel ezelőtt felvázolta a hálózat fejlesztési ütemtervét, amit öt fő szakaszra bontott le. Az orosz-kanadai programozó egy október 26-i bejegyzésében azt írta, hogy a protokoll feltorlódása első sorban a historikus adatok megnövekedett mérete miatt következik be, amit a csomópontok nem tudnak kellő gyorsasággal ellátni.

A Blockchair adatai szerint az Ethereum jelenlegi blokklánca 1,1 terrabájt mennyiségű, ami azt jelenti, egy csomópont futtatásához legalább ekkora lemezterületre van szükség, hogy valaki csatlakozhasson a hálózathoz. E mellett szükség van további több száz gigabájt tárhelyre a konszenzusos kliens számára, ami megvalósítja a Proof-of-Stake mechanizmust.

Az Ethereum blokkláncának mérete, forrás: Blockchair

Buterin szerint csökkenteni kell azt az adatmennyiséget, ami áthalad a csomópontokon, ezzel elkerülve a feltorlódást. Az Ethereum fejlesztési ütemtervének „The Purge” szakasza pedig ezt kezelheti hatékonyan.

A hálózat következő frissítési szakasza

A „The Purge” az évekkel ezelőtt meghatározott fejlesztési ütemterv negyedik szakasza. A „The Merge” esetében az Ethereum áttért a PoS-mechanizmusra. A „The Surge” célja a hálózat skálázhatóságának növelése. A „The Scourge” a hálózat decentralizációját hivatott megerősíteni, amit a „The Purge” követ.

Ebben a fázisban a blokklánc kitisztítása az elsődleges cél, vagyis a felesleges és historikusan szükségtelen adatok eltávolítása. Ez a folyamatcsökkenti a hálózat adattárolási követelményeit, így gyorsabb szinkronizációt és hatékonyabb csomópont-futtatást létrehozva.

„Ha a csomópontok futtatása esetében eljutunk oda, hogy a 100 ezer csomópontból álló hálózat mindegyike csak az előzmények véletlenszerű 10%-át tárolják, akkor minden adat tízezerszer ismétlődhet. Pontosan ugyanolyan, mintha tízezer csomópont mindegyike ugyanazt az információtömeget tárolná.” – mondta Buterin

Ennek hatékonyabbá tétele szempontjából fontos a „The Purge”, amely közvetlenül kapcsolódik a második fejlesztési szinthez. Ezzel a fejlesztési stratégiával ugyanis az Ethereum fokozatosan egyre gyorsabb, gazdaságosabb és kevésbé centralizált hálózattá válik amellett, hogy hatékonyabbá válik a decentralizált alkalmazások (dApp-ok) és okosszerződések futtatása.

Az Ethereum 2.0 és annak kritikái

Az előbb említett frissítési fázisok az úgynevezett Ethereum 2.0 frissítési tervnek a részei. A több szakaszban bevezetett fejlesztés célja a hálózat skálázhatóbbá, biztonságosabbá és fenntarthatóbbá tétele.

Vitalik Buterin a „The Purge” kapcsán az alábbi véleményt fogalmazta meg:

„Az Ethereum hosszú távú méretezhetőségének, műszaki fenntarthatóságának, sőt biztonságának legfőbb kihívása az, hogy egy általánosabb utat szabjunk ki, amely végső soron hosszú távon biztosíthat egy stabil eredményt.”

Ennek ellenére az Ethereum 2.0 tervvel szemben számos kritika fogalmazódik meg. A közösség szereplői szerint a PoS-rendszer centralizációs kockázatot rejt magában, mivel a jelentős Ether-t stakelő szereplők nagyobb befolyással rendelkeznek, mint a PoW esetében. A sharding technológia bonyolult fejlesztéseket és teszteléseket igényel, amelyek veszélyeztethetik az adatbiztonságot és a tranzakciós következetességet. A hosszú fejlesztési idő már csak hab a tortán, mivel eredetileg 2020-ra tervezték bevezetni, azonban még mindig messze a vége.

Cikkünk írásakor az Ether ETH Price ETH Price árfolyama a 2500 dolláros támasz megtartásával küzd. Ameddig a Bitcoin idén már felállította történelmi csúcsát, az Ether 49%-ra van a 2021 novemberében felállított 4864 dolláros csúcstól.