Egyre kevesebb esélyt látnak a 100 000 dolláros Bitcoin-árfolyamra

A historikus adatok alapján és a technikai elemzések szerint mindenki arról beszél, hogy a Bitcoin hőn áhított 100 000 dolláros árfolyama már csak idők kérdése. Az év eleji ETF-nyomást követően azonban visszaesett a piaci aktivitás, azóta pedig egy szűk tartományban oldalazik a Bitcoin árfolyama. Mind a lakossági, mind az intézményi befektetők azonban arra számítanak, hogy az utolsó negyedévben ebből kitörhet az eszköz.

Most azonban az opciós kereskedők szerint egyre kisebb az esély e fontos lélektani határ áttörésére. A Deribit jelenlegi árazása szerint 10%-nyi esély sem mutatkozik arra, hogy a vezető kriptovaluta áttöri a 100 000 dolláros árfolyamot december 27-ig.

A lakosság várja, a kereskedők nem várják az emelkedést

Miközben a lakossági befektetők folyamatosan arról beszélnek, hogy a Bitcoin árfolyama áttörje a 100 000 dolláros lélektani határt, a kriptovalutákkal foglalkozó opciós kereskedők erre csekély esélyt látnak. A Deribit Metrics adatai szerint az opciós kereskedők 9,58%-os valószínűséget látnak arra, hogy december vége előtt a BTC árfolyama áttöri a 100 000 dolláros álomhatárt.

Az opciók olyan származtatott termékek, melyek joggal ruházzák fel a vevőt a vásárlásra vagy eladásra, azonban nem kötelezik arra. A call opció vételi jogot biztosít, ami a bikás forgatókönyvet erősíti meg, míg a short opció eladási jogot biztosít, ami lefelé nyomhatja az árfolyamot.

A közel 10%-os esély kevésnek tűnhet a bikák számára, mivel a második és harmadik negyedévet követően a negyedik negyedévben sem a várakozások szerint alakul a piac. Bár a Federal Reserve kamatcsökkentési stratégiája és a közelgő amerikai választások felrázhatják az eseményeket, meglepő lenne, ha a Bitcoin idén hozná az átlagos utolsó negyedéves felfutását, a 82%-ot.

Potenciális esély a 82 000 dollárra

Bár a Bitcoin implikált volatilitása nem számít a közeljövőben vad mozgásokra, bármikor jöhet egy október elején látott geopolitikai feszültség-fokozódás, ahogyan az történt tegnap éjjel is. Ennek ellenére a Deribit Bitcoin volatilitási indexe (DVOL) továbbra is az 50-60%-os tartományban mozog, jóval a márciusi 85%-os csúcs alatt.

Az opciókból eredő valószínűségi változás kiszámítására használt Black-Scholes modell azonban arra enged következtetni, hogy a kereskedők nagyobb (22%) valószínűséget látnak arra, hogy a vezető kriptovaluta év végéig áttörje a 80 000 dolláros ellenállást. Ebben az esetben a csúcs valahol 82 000 dollár körül lenne.

„A december 27-én lejáró Bitcoin-opció jelenlegi piaci implikált volatilitása 54%, ami azt jelenti, hogy a legjobb forgatókönyv szerint év végére 82 000 dollárig emelkedhet a Bitcoin árfolyama. A volatilitás azonban kétirányú, hasonló esés sincs kizárva.” – mondta Griffin Ardern, a BloFin kereskedési és kutatási részlegének a vezetője

Esés rázta meg a piacot

A viszonylag nyugodt volatilitási indexek és szűk tartományban történő kereskedés nem volt felkészülve a szombat éjszakára. A The Spectator index közlése szerint Irakban, Iránban és Izraelben is folyamatos rakétabecsapódások történtek európai idő szerint hajnali 2 óra körül.

Folyamatos beszámolás az izraeli konfliktusról, forrás: The Spectator Index

A geopolitikai feszültség hirtelen felfokozódása miatt a Bitcoin BTC Price BTC Price (BTC)egészen 65 600 dollárig esett vissza mindössze 30 perc leforgása alatt, több altcoin pedig pillanatnyilag 10-15%-ot meghaladó korrekciót produkált. Cikkünk írásakor a Bitcoin árfolyama visszapattant, és sikeresen megtartotta a 67 000 dolláros támaszt.

A BTC árfolyamának alakulása, forrás: TradingView

Az ilyen jellegű feszültségek, valamint a novemberi amerikai elnökválasztások drasztikus nyomást helyeznek a 0-24 működő kriptovaluta piacra.