Parancsmegtagadás és dezertálás sújtja az ukrán hadsereget

Az ukrán katonai ügyészség adatai szerint 2024 első kilenc hónapjában több mint 51 000 esetet indítottak katonai dezertálás miatt. A parancsmegtagadás és szolgálatból való kilépés riasztó mértékben növekedett a háborús konfliktus közepette, és várhatóan év végére megduplázhatja a tavalyi számokat.

Súlyosbodó dezertálási helyzet

A The Times of London információi szerint az ukrán kormány idén január és szeptember között 51 000 katonai dezertálási és szolgálati hely elhagyási esetet regisztrált. Az El Pais korábbi jelentése szerint augusztus végéig ez a szám 45 000 volt, míg az Al-Jazeera adatai alapján 2024-ben legalább 30 000 ilyen esetet dokumentáltak. Az év eleji becslések szerint Ukrajnában 500 000–800 000 aktív katonai személyzet és további 300 000 tartalékos teljesített szolgálatot.

A magas dezertálási arány miatt Kijev egyre nehezebben talál új katonákat a frontvonalakra. Az ukrán hadvezetés már korábban csökkentette a kötelező katonai szolgálat korhatárát 27 évről 25 évre, de ez az intézkedés nem hozott elegendő eredményt a létszámhiány kezelésére. Amerikai politikusok, köztük Lindsey Graham republikánus szenátor, tovább csökkentenék ezt az alsó korhatárt 18 évre, arra hivatkozva, hogy „élet-halál harcot vívnak,” így fiatalabb korosztályok bevonása is indokolt lehet.

Kapcsolódó tartalom: Ezek az országok nyújtják a legtöbb támogatást Ukrajnának

Ukrajna többféle módszerrel próbálja kiegészíteni katonai állományát, beleértve a rabok számára történő szabadulási lehetőséget, ha csatlakoznak a hadsereghez. Egy dezertáló katona a The Times lapnak azt mondta, hogy „inkább választaná a börtönt, mint a hadsereget,” mivel legalább a börtönben tudja, mikor szabadulhat.

Konklúzió

Az ukrán hadseregben a dezertálási esetek száma az elmúlt években drámaian nőtt. 2022-ben mintegy 9,000 esetet regisztráltak, 2023-ban pedig már 24,000-re emelkedett ez a szám. 2024 első kilenc hónapjának adatai alapján egyértelműen látható, hogy a katonai dezertálás és a parancsmegtagadás komoly kihívást jelent Ukrajna számára mind a jelenben, mind a háború hátralevő részében.