A világ top 20 legfurcsább törvénye

A szabályok születésünktől kezdve kísérik az életünket. Néha értjük őket, máskor kevésbé, az azonban összességében elmondható, hogy az emberek többsége betartja a különböző törvényeket. De mi van akkor, ha ezek a szabályok furcsák, érthetetlenek, vagy kifejezetten őrülten hangzanak?

Ebben a cikkben összegyűjtöttük a top 20 legfurcsább törvényt, amik többsége a mai napig érvényben van.

1. Gyanús körülmények között illegális lazacot tartani

Angliában és Walesben az 1986. évi lazactörvény kimondja, hogy a lazac gyanús körülmények közötti kezelése bűncselekménynek minősül. Azt, aki a lazacot gyanús körülmények között, vagy illegálisan veszi át vagy adja el, akár két év szabadságvesztésre ítélhetik.

2. Tilos nem mosolyogni Milánóban

Milánóban a mai napig érvényben van az úgynevezett „boldogság törvény„. Ez valójában nem is törvény, hanem egy osztrák-magyar időkből származó helyi rendelet, amely minden milánói polgártól megköveteli, hogy mosolyogjon. Az nem világos, hogy ez a városba látogatókra is vonatkozik-e. Csak a temetésen, a kórházakban és a beteg emberek környezetében lehet kivételt tenni.

3. Tilos rágózni Szingapúrban

Szingapúr a világ egyik legfejlettebb országa, ezért furcsának tűnhet, hogy „hadat üzent” egy népszerű szokásnak. A rágógumi önmagában nem illegális Szingapúrban, így ha az ázsiai országba látogatsz, és viszel magaddal, gond nélkül fogyaszthatod. Azonban az import tilalom miatt a boltokban nem fogsz találni.

Az intézkedés célja a város tisztaságának megóvása. Emellett egy csomó pénzt is megtakarítanak, mivel nem kell a rágót drága eszközökkel lekaparni a járdákról.

4. Torinóban legalább naponta háromszor kell sétáltatnod a kutyádat

Az olaszországi Torinóban a kutyatulajdonosokat 500 euróig terjedő pénzbírsággal sújtják, ha nem sétáltatják kedvencüket naponta legalább háromszor a városi tanács új törvénye értelmében. Olaszország állatbarát országnak tartja magát, és sok városban a kóbor macskákat is törvény védi.

5. Szamoán törvénytelen elfelejteni a feleséged születésnapját

Szamoán ha elfelejted a feleséged születésnapját, nem csak nem fog hozzádszólni egy hónapig. A hatóságoktól figyelmeztetést, többedik alkalommal akár komolyabb büntetést is kaphatsz ezért. Bár a büntetés konkrét hossza nem világos, de ember legyen a talpán aki próbára meri tenni a feleségét!

6. Sarpourenxben törvényi előírás, hogy a halálod előtt birtokolj egy sírhelyet

A franciaországi Sarpourenx polgármestere rendeletet adott ki, amely megtiltotta, hogy az emberek a város határain belül meghaljanak, hacsak előzőleg nem vásároltak sírhelyet a helyi plébániai temetőben. Aki ezt megszegte, és sírhely nélkül halt meg, azt „szigorúan megbüntették„. Azonban, hogy milyen büntetést kapnak a halottak, egyelőre nem világos.

7. Velencében tilos galambokat etetni

Bár a legtöbb modern városban mindenki megszokta a galambok jelenlétét, Velence önkormányzata szigorú szabályokat fogalmazott meg a galambokkal és a sirályokkal kapcsolatban. Ha turistaként jársz Velencében, jobb ha betartod a szabályt, és nem eteted a galambokat, mert a bírságok összege 25 és 500 euró között mozoghat.

8. Tilos maszkot hordani Dániában

Dánia 2000-ben módosította büntető törvénykönyvét annak érdekében, hogy a nyilvános helyen sétáló személyt felismerhetővé tegye. A szabály kimondja, hogy a közterületi gyűléseken és összejöveteleken részt vevő bármely személynek teljesen fedetlen arccal kell megjelennie. A szabályszegőket pénzbírsággal vagy akár hat hónapig terjedő szabadságvesztéssel büntethetik.

9. Abu Dhabiban kötelező rendszeresen mosnod az autódat

Az Egyesült Arab Emírségek fővárosa nagyon figyel a város imázsára. Ezért a járművezetőknek rendszeresen meg kell tisztítaniuk autójukat. A bírság akár az 50 ezer forintot is elérheti. A helyzetet nehezíti, hogy az autót nyilvános helyen tilos mosni.

10. Ausztráliában, Victoria államban tilos volt villanykörtét cserélni, ha nem volt villanyszerelői engedélyed

Victoria állam törvényei szerint az izzócsere érvényes engedély nélkül törvényellenes volt. Ha valaki saját kezébe vette a lámpát, 10 ausztrál dollárnyi bírságot kapott. A szabály 1998-ban szűnt meg.

Érdekelhet: A világ top 10 legszárazabb és legesősebb országa

Amennyiben érdekel a következő tíz meghökkentő és érdekes szabály is, lentebb pontokba szedve megtalálod őket.

11. Franciaországban tilos Napóleonnak nevezni egy disznót

12. Thaiföldön nem hagyhatod el az otthonod alsónemű nélkül

13. Svájcban vasárnap nem moshatsz autót

14. Angliában a törvények szerint egy fiú 10 éves koráig nem láthat meztelen próbababát

15. Japánban a gyalogosokat nem fröcskölheted le az autóddal

16. Miamiban illegális az állatok utánzása, még akkor is, ha csak azért teszed, hogy valakit jobb kedvre deríts

17. Az Egyesült Arab Emírségekben tilos káromkodni

18. Grúziában illegális, ha a csirkéd átkel az úton

19. Portugáliában tilos az óceánba pisilni

20. Spanyolországban tilos homokvárat építeni

Kapcsolódó: