Ingyen token: Miben különbözik az airdrop az ICO-tól?

A kriptovalutaipar gyorsan bővül és fejlődik, miközben az iparágba való belépés egyre könnyebbé vált. Ennek oka, hogy egyre több, mindenki számára elérhető lehetőség nyílik a kriptoeszközökbe történő befektetésre és birtoklásra. Az airdropok és az ICO-k (Initial Coin Offering – kezdeti érmekibocsátás) két népszerű módja a kriptotokenek megszerzésének. Bár mindkettő hozzáférést biztosít különböző kriptoprojektekhez, lényeges megérteni a két koncepció közötti alapvető különbségeket.

Az airdropok és ICO-k célja a projekt ismertségének növelése és elterjedésének elősegítése. Azonban alapvető különbségek vannak köztük. Az airdropok során tokeneket osztanak szét ingyenesen a potenciális vagy elkötelezett befektetőknek. Az ICO-k esetében tokeneket értékesítenek a befektetőknek, hogy tőkét gyűjtsenek egy új projekt számára.

Kripto airdropok

A kripto airdropok ingyenes tokenek vagy érmék felhasználókhoz való eljuttatását jelentik. A legfontosabb tényező itt az ingyenesség. Ahhoz, hogy valaki jogosult legyen egy airdropra, általában meghatározott promóciós feladatokat kell végrehajtania, vagy egy bizonyos mennyiségű alternatív kriptoeszközzel kell rendelkeznie. Az airdrop típusától függően különböző feltételek vonatkoznak a részvételre. Például egy bounty airdrop esetén a résztvevőknek általában meghatározott közösségi média tevékenységeket kell elvégezniük, hogy szélesebb közönséghez juttassák el a projekt hírét. Ezzel szemben az exkluzív airdropok, ahogy a nevük is sugallja, egy meglévő projekt hűséges támogatóinak egy meghatározott csoportját jutalmazzák.

Alapvetően az új és meglévő kriptoprojektek az airdropokat hatékony marketingeszközként alkalmazzák, hogy növeljék egy projekt láthatóságát a piacon lévő számos kriptoeszköz között.

Egy erős felhasználói bázis és egy virágzó közösség alapvető fontosságú a kriptovaluta projektek sikeréhez. A projektek felismerik annak szükségességét, hogy bizalmat építsenek, és befogadó közösségeket hozzanak létre. Az airdropok ezért kiváló lehetőséget biztosítanak a közösség építésének első lépéseire. Emellett a projektek airdropokat használnak a natív token kereskedésének ösztönzésére is.

Airdropok: lehetőségek és kockázatok

Az airdropok hosszú múltra tekintenek vissza a kriptovilágban, és sok esetben jelentős nyereséget hoztak a résztvevőknek. Például a 2020-as Uniswap airdrop rendkívül kifizetődő volt azok számára, akik megtartották a kapott UNI tokeneket, míg az árak a következő évben drasztikus növekedésbe kezdtek. Azonban a kriptovaluta piacok volatilitása miatt nehéz időzíteni a piacot, és az airdropok során kapott tokenek értéke idővel jelentős mértékben ingadozhat.

Emellett érdemes szem előtt tartani, hogy az airdroppal kapott tokenek nem mindig tartják meg kezdeti értéküket. Ezért az airdropokban való részvétel előtt elengedhetetlen, hogy megvizsgáljuk a projekt alapjait és a projekt mögött álló csapatot. Egy közelmúltbeli példa a kevésbé sikeres airdropokra a nagy várakozásokkal övezett Flare token esete volt.

 

A Flare token árcsökkenése a 2023. január 10-én végrehajtott airdrop óta.

Az airdroppal kapott tokenek értékének csökkenése gyakran annak tudható be, hogy ezeknek a tokeneknek nincs valódi hasznossága vagy valós felhasználási esete. Egy másik kockázat az, hogy a projektek airdropokat használnak a hype generálására, majd magasabb áron jegyzik a tokeneket a tőzsdéken. Ezt követően a készítők eladják jelentős tokenmennyiségüket, ami az árak zuhanását eredményezi. Ezt a gyakori átverést rug pullnak vagy pump and dump sémának nevezik.

Egy másik veszély, amelyre a résztvevőknek figyelniük kell, az airdrop adathalász-támadások számának növekedése. Ez egy gyakori támadási módszer, amely során csalók hamis weboldalakat vagy platformokat hoznak létre, amelyek a valódiakat utánozzák, hogy ártatlan áldozatok pénzét lopják el.

Továbbá, mivel sok új, még nem megalapozott projekt airdropokkal próbálja elősegíteni az elfogadást, egyes airdroppal kapott tokenek nem kerülnek fel a nagyobb tőzsdékre, ami megnehezíti azok vételét vagy eladását. Ezért nehéz lehet a befektetés likvidálása. Miközben tehát lehetőségek is vannak, fontos, hogy mérlegeljük a kockázatokat is.

Kezdeti érmék kibocsátása (ICOs)

Az ICO, a hagyományos pénzügyi világ „Initial Public Offering” (IPO) kifejezéséből származik. A kriptoprojektek ICO-kat használnak tőke előteremtésére a projekt elindítása előtt új tokenek kibocsátásával a nyilvánosság számára, hasonlóan ahhoz, ahogy az IPO-k révén a vállalatok pénzt gyűjtenek azáltal, hogy részvényeket bocsátanak ki először a közönség számára. Az IPO-hoz hasonlóan az ICO-ban való részvétel egyik fő motivációja az a várakozás, hogy a projekt sikeres indulása után a tokenek értéke jelentősen növekedni fog.

Az ICO-t gyakran tokenértékesítésnek nevezik a kriptovilágban, és valójában egyfajta közösségi finanszírozási módszer, amelyben a projekt meghatározza az adománygyűjtési célját. Az ICO során a befektetők a projekt natív tokenjeit kedvezményes áron vásárolhatják meg a hivatalos indulás előtt pénzügyi hozzájárulásukért cserébe. A projektek általában a fehér könyv (whitepaper) kiadása után hajtják végre az ICO-kat. Ezután a befektetők a projekt hivatalos közösségi média csatornáin vagy ICO-gyűjtő naptárakon keresztül – például a CoinMarketCappen – értesülnek az ICO dátumáról és idejéről. A tokenek megvásárlása általában fiat valutával vagy egy már jól bejáratott kriptovalutával, például bitcoinnal vagy ethereummal történik.

2013-ban az ICO-k a kriptoipar megoldásává váltak az új projektek finanszírozására. Az ICO-jelenség azonban 2016 és 2018 között, az úgynevezett ICO-boom időszakában érte el csúcspontját. Ebben az időszakban az ICO-kat használó új projektek száma hihetetlen mértékben megnőtt. Egy, a Social Science Research Network (SSRN) által közzétett jelentés szerint 2018-ban több mint 14 milliárd dollár gyűlt össze ICO-k révén.

ICO: lehetőségek és kockázatok

Az ICO-kban való részvétel jelentős potenciált hordoz a jövedelmező megtérülésre. Ennek egyik kiemelkedő példája a 2014 közepén megtartott Ethereum ICO. Az Ethereum token (ETH) ára az értékesítés során mindössze 0,31 dollár volt. A Coincodex adatai szerint az ETH jelenlegi megtérülése (ROI) több mint 5000-szerese az ICO eladási árának. Azok, akik az ICO során vásárolt ETH tokenjeiket az eddigi legmagasabb áron, 4878 dollárért tudták eladni, több mint 14 000-szeres ROI-val rendelkeznek.

Az ICO-k igen kifizetődők lehetnek a korai befektetők számára, ha a projekt sikeres lesz. Azonban ez a bizonytalanság rendkívül kockázatossá teszi az ICO-kban való részvételt.

Továbbá, az ICO-k magasabb kockázatot hordoznak a csalások miatt, mivel ezek a hagyományos IPO-kkal szemben még mindig nagyrészt szabályozatlanok. Az Ifan és Pincoin, a Plexcoin, valamint a Centratech a kriptovilág legnagyobb ICO-hoz kapcsolódó csalásai közé tartoznak.

Az airdropok és az ICO-k közötti alapvető különbség

Az airdropok és az ICO-k egyaránt arra törekednek, hogy bővítsék közösségüket és növeljék egy kriptoprojekt ismertségét. A résztvevők számára mindkét módszer hasonló lehetőségeket és kockázatokat kínál. Bár mindkét esetben jelentős nyereséget lehet elérni, fennáll annak a kockázata is, hogy a résztvevők elveszíthetik befektetett pénzüket, vagy csalás áldozataivá válhatnak. Ezért, bár az airdropok és az ICO-k gyakran könnyű nyereségforrásként vannak hirdetve, komoly időbefektetést igényelnek a megfelelő háttérellenőrzéshez.

Az airdropok és az ICO-k azonban alapvetően eltérő fogalmak. Az airdropok esetében a résztvevőknek nem kell befektetniük vagy tokeneket vásárolniuk, mivel airdropokon keresztül ingyen kapják meg a tokeneket. Ezzel szemben az ICO-k során a résztvevőknek be kell fektetniük vagy meg kell vásárolniuk a projekt natív tokenjeit. Az ICO-k elsődleges célja, hogy tőkét gyűjtsenek a projektek fejlesztésének és elindításának támogatására, míg az airdropok inkább arra törekszenek, hogy növeljék a felhasználói elkötelezettséget egy platform vagy projekt iránt. Az ICO-k közösségi finanszírozási módszerek új projektek indításához, míg az airdropok ösztönzik a résztvevőket, hogy a projekt aktív felhasználóivá váljanak, és hasznot húzzanak a promóciós feladataikból, mint egyfajta ingyenes reklám.

Következtetés

A kriptoszektor számos lehetőséget kínál a befektetők és a résztvevők számára, hogy jelentős vagyont halmozzanak fel. Az ICO-k és az airdropok lehetőséget biztosítanak arra, hogy az egyének korai befogadóként csatlakozzanak egy potenciálisan jövedelmező projekthez. Bár az ilyen szakkifejezések gyakran azt sugallhatják az újoncok számára, hogy az ICO-k és az airdropok felcserélhetők, valójában két nagyon különböző fogalomról van szó a kriptovilágban.