A kannabisz sötét oldala: lehetséges kapcsolat a DNS-módosulás és pszichózis között

Egy új tanulmány szerint a nagy hatóerejű kannabisz használata nyomot hagyhat a felhasználó DNS-ében, és összefüggésben állhat az első pszichotikus epizódot átélő emberekkel. A tanulmányban a nagy hatóerejű kannabiszt olyan termékként határozták meg, amely több mint 10%-os Delta-9-tetrahidrokannabinolt (THC), a növény fő pszichoaktív összetevőjét tartalmazza.

A tanulmány szerzői szerint ezen összefüggések megértése kulcsfontosságú lehet a rekreációs és gyógyászati felhasználók kockázatainak azonosításában. Ez magában foglalja egy olyan vérvizsgálat kifejlesztésének lehetőségét, amely meghatározná, mely betegek a leginkább hajlamosak pszichotikus epizódokra a kannabisz használata során, különösen a nagy hatóerejű kannabisz-termékeket fogyasztók körében.

„Tanulmányunk az első, amely kimutatta, hogy a nagy hatóerejű kannabisz egyedi nyomot hagy a DNS-en, amely az immunrendszer és az energia-termelés mechanizmusaihoz kapcsolódik” – magyarázta a tanulmány vezető szerzője, Marta Di Forti, a King’s College London Pszichiátria, Pszichológia és Idegtudományok Intézetének (IoPPN) professzora. „A jövőbeli kutatásoknak meg kell vizsgálniuk, hogy a jelenlegi kannabisz-használat, különösen a nagy hatóerejű változatok DNS-nyoma segíthet-e azonosítani azokat a felhasználókat, akiknél a legnagyobb a pszichózis kialakulásának kockázata, mind a rekreációs, mind a gyógyászati felhasználási környezetben.”

DNS-metiláció

A kutatócsoport felfedezéseit a vérben található, a DNS-metilációval kapcsolatos vegyi anyagok elemzésével tette. A metiláció, ellentétben azzal a folyamattal, amely a DNS-ben tárolt genetikai kódot módosítja, a gének kifejeződését befolyásolja, azaz hogy melyek „kapcsolnak be” vagy „ki”. A kutatási eredményeket ismertető sajtóközlemény szerint a DNS-metilációt „kulcsfontosságú tényezőnek tartják a kockázati tényezők és a mentális egészség közötti kölcsönhatásban.”

„Eredményeink fontos betekintést nyújtanak abba, hogyan változtathatja meg a kannabiszhasználat a biológiai folyamatokat”magyarázta Dr. Emma Dempster, az Exeteri Egyetem vezető oktatója és a tanulmány első szerzője. „A DNS-metiláció, amely hidat képez a genetika és a környezeti tényezők között, egy kulcsmechanizmus, amely lehetővé teszi, hogy a külső hatások, mint például a szerhasználat, befolyásolják a génaktivitást.”

A kutatók a tanulmány során 682 résztvevő teljes genomját elemezték vérminták alapján. A nagy hatóerejű kannabiszhasználat mellett a résztvevők közül 239-en már átestek az első pszichotikus epizódjukon, míg 443-an soha nem tapasztaltak pszichotikus epizódot. Emellett vizsgálták a kannabiszhasználat gyakoriságát, különösen azoknál, akik erősebb kannabisz fajtákat fogyasztottak.

Az elemzés több érdekes összefüggést tárt fel a nagy hatóerejű kannabiszt használók körében. Például a vérvizsgálatok mérhető változásokat mutattak ki a mitokondriális működéssel és az immunrendszerrel kapcsolatos génekben. A leggyakoribb a CAVIN1 gén kifejeződésének változása volt, amely az energia és az immunrendszer válaszait befolyásolja.

„Ez az első tanulmány, amely kimutatta, hogy a nagy hatóerejű kannabisz gyakori használata egyedi molekuláris nyomot hagy a DNS-en, különösen az energiával és az immunfunkcióval kapcsolatos génekben” – mondta Dempster.

„Ezek az epigenetikai változások, amelyeket az életmód és a környezeti hatások alakítanak, értékes perspektívát kínálnak arra, hogyan befolyásolhatja a kannabiszhasználat a mentális egészséget biológiai útvonalakon keresztül.”

Különösen fontos, hogy a kutatók szerint ezek a változások nem magyarázhatók a „jól ismert” DNS-metilációs hatásokkal, amelyeket a sok felhasználó által a kannabisz cigarettákba kevert dohány okoz.

Mentális egészség és kannabisz

Bár ez csak az első lépés, a kutatócsoport szerint a kannabiszhasználat mentális egészségre gyakorolt hatásának megértése sürgető kérdés, tekintettel a kannabisz birtoklására vonatkozó törvények világszerte bekövetkezett változásai miatt elérhetővé vált nagyobb hozzáférésre. Ez különösen fontos, figyelembe véve a kannabisz növekvő hatóerejét az elmúlt évtizedekben.