A norvég központi bank ezerrel dolgozik digitális valutáján

Norvégia központi bankja, a Norges Bank továbbra is fenntartja a központi banki digitális valuta (CBDC) kifejlesztésére irányuló megközelítését. Emellett jövőre tervezik befejezni az ajánlások véglegesítését. Pal Longva jegybankelnök-helyettes kijelentette, hogy a bank nem aggódik amiatt, hogy lemaradna más nemzetektől.

Norvég Központi Bank

A Norges Bank vezérhelyettese szerint nem sürgős a dolog

Egy keddi oslói interjúban Longva kijelentette, hogy Norvégiában „nem sürgős” a CBDC folyamat felgyorsítása. Ezt annak ellenére mondta, hogy az Európai Központi Bank felkészült a digitális valuta esetleges bevezetésére.

„Nem hiszem, hogy lemaradásban lennénk a CBDC-erőfeszítések terén.” – magyarázta Longva. Hozzátette azt is, hogy Norvégia továbbra is számos központi bankkal együtt tanulmányozza ezeket az összetett kérdéseket.

Az interjú szerint a bank jelenleg mind a lakossági, mind a nagykereskedelmi CBDC-változatokat vizsgálja. Longva azonban megjegyezte, hogy a központi bankok körében egyre inkább az a tendencia figyelhető meg, hogy inkább a nagykereskedelmi megközelítésre összpontosítanak.

„Az utóbbi időben számos központi bankban megfigyelhető az a tendencia, hogy nagyobb hangsúlyt fektetnek a nagykereskedelmi megközelítés vizsgálatára; ez Norvégiára is igaz.” – jelentette ki. Hozzátette azonban, hogy a retail változat összetettebb kérdéseket vet fel, amelyek alapos megfontolást igényelnek.

Norvégiában volt a legalacsonyabb készpénzhasználást a világon a COVID idején

Norvégia érdekes esetet mutat be a CBDC bevezetése szempontjából. Ugyanis ebben az európai országban volt a világon a legalacsonyabb a készpénzhasználat a világjárvány idején.
A Norges Bank nemrégiben végzett felmérései szerint a résztvevőknek mindössze 2%-a használt készpénzt az a fizikai tranzakciók során.

Az interjú során megosztott részletek szerint egy norvég kormányzati munkacsoport november 15-ig jelentést nyújt be a biztonságos és egyszerű fizetések megvalósításáról.
A CBDC bevezetéséről szóló végső döntést azonban a norvég törvényhozók hozzák majd meg. Ez a megközelítés hasonló a Svédországban történt fejleményekhez.

A svéd kormány tavalyi vizsgálata arra a következtetésre jutott, hogy nincs azonnali szükség a CBDC-re. A vizsgálat azt is javasolta, hogy a Riksbank gondolja át az e-krona terveit.

A Bank for International Settlements júniusi felmérése szerint annak valószínűsége, hogy a központi bankok világszerte a következő hat évben nagykereskedelmi CBDC-t bocsátanak ki, meghaladja a lakossági CBDC bevezetésének valószínűségét.

A nagykereskedelmi CBDC-k megkönnyítik a bankok és a központi bank közötti tranzakciókat. Ugyanakkor a lakossági változatokat közvetlenül a fogyasztók használnák.
A norvég központi bank az alapos kutatás és az együttműködés fontosságára összpontosít, amikor a CBDC-ről van szó. „Fel kell készülnünk arra, hogy más bankokkal szorosan együttműködve lépjünk be ebbe a területbe.” – zárta gondolatait Longva.