Egy kriptós vezér bankszámláját egyszerűen bezárta a Citibank

Brad Garlinghouse, a Ripple vezetője egy washingtoni fintech rendezvényen mesélt arról, hogy személyesen is érintett a kriptoszektor elleni amerikai intézkedésekben.

Az eset rávilágít a kriptovalutákhoz kötődő vállalatok és egyének egyre növekvő nehézségeire a bankolás terén.

Kizárják a bankrendszerből a kriptovaluta startupok vezetőit

Garlinghouse elmondta, hogy több mint 25 éves kapcsolat után a Citibank megszüntette a bankszámláját. Mindössze öt napot hagytak neki arra, hogy másik bankot találjon.

„Azt mondták: öt napom van áthelyezni a pénzem más bankba. Valójában rendkívül őszinték voltak. Azt mondták:

„Nézd, te egy elismert ember vagy a kriptoszektorban. Ha egy elismert kriptós ember van a banki rendszerben, az azt is jelenti, hogy a szövetségi szabályozók nagyobb ellenőrzést végeznek nálunk.”

A döntés mögött tehát az állt, hogy Garlinghouse ismert kriptoipari vezető, ami a Citibankot nagyobb szabályozói figyelemnek tette ki.

Az amerikai kormány és a szabályozó hatóságok, különösen a Gary Gensler vezette Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC), fokozott óvatosságra intik a bankokat a kriptovalutákkal kapcsolatban. A Ripple vezetője szerint az állami nyomás miatt sok kriptóhoz kötődő személy és vállalat került már hasonló helyzetbe.

Garlinghouse erősen kritizálta a Biden-kormányzatot és a szabályozó hatóságokat, mondván, hogy a SEC és a Pénzügyminisztérium ellenségesek a kriptovalutákkal szemben. Véleménye szerint a 2024-es elnökválasztás eredményétől függetlenül a kriptoipar számára kedvezőbb szabályozási környezetnek kell jönnie majd. Úgy látja, hogy az Egyesült Államok jelenlegi helyzete csak egy kisebb lassulás a kriptovaluták fejlődésében. Hosszú távon jobb irányba fognak haladni a dolgok.

Bár Garlinghouse patriotikus érzelmeket táplál az USA iránt, őszintén bevallotta, hogy jelenleg egy kriptó startupnak azt tanácsolná, hogy az Egyesült Államokon kívül alapítsák meg a cégüket, mert túl sok a jogi bizonytalanság az országban. A Ripple is súlyos, sok éve tartó pert vív az SEC-el, ami komoly aggodalomra ad okot más kriptovaluta cégek számára is.

Garlinghouse véleménye szerint az XRP árfolyamához kötött tőzsdén kereskedett alap (ETF) megjelenése már elkerülhetetlen. Ez pedig egy újabb fontos lépés lehet a kriptovilág elismerése felé.

Ez az eset jól mutatja, hogy a növekvő népszerűség ellenére továbbra is komoly kihívásokkal néznek szembe a kriptovaluta cégek és vezetői a hagyományos pénzügyi rendszerekben.