Vitalik Buterin szerint a The Verge után egy okosóra is elég a tranzakciók ellenőrzéséhez

Vitalik Buterin, az Ethereum alapítója és vezető fejlesztője, a blokklánc-technológia egyik úttörőjének számít. Innovációs szemlélete egyedülálló, és a technológiai világ egyik legbefolyásosabb gondolkodója. A decentralizált pénzügyek és az okosszerződések kapcsán számos fontos újítást vezetett be a köztudatba.

Legújabb bejegyzésében az Ethereum vezető tudósa elmagyarázta, hogy a „The Verge” frissítés hosszabb távon lehetővé tenné a hálózat ellenőrzését egy okosórán is. Ez meglepő lehet annak tudatában, hogy az Ethereum teljes blokklánca több mint 1 terrabájt méretű.

Az Ethereum hálózata és az okoseszközök

Az Ethereum hálózatának kezelése és ellenőrzése – bár technológiailag kissé korlátozott módon, de – megoldható például egy okosórán is. A második legnagyobb hálózat protokolljai első sorban számítógépeken és okostelefonokon érhetők el, azonban számos szolgáltatást lehet okosórákkal is szinkronizálni, ami lehetővé teszi a hálózat korlátozott ellenőrzését.

A tranzakciók figyelése és jóváhagyása kivitelezhető egy Apple Watch-on vagy Wear OS eszközön, mivel az képes értesítéseket küldeni és az adattömeget feldolgozni. Bizonyos tárcák azt is lehetővé teszik, hogy a számítógépen futtatott alkalmazásokat az okosórákon megerősítsük, míg a legújabb frissítéseknek hála az órák képesek egy tranzakció vagy token adatait is megjeleníteni.

Bár a funkciók korlátozottak, a szinkronizálás, a biometrikus jóváhagyás vagy az érintéses azonosítás, lehetővé teszik, hogy a blokklánc-hálózatokhoz szükséges számítási kapacitást és az okosszerződések kezelését már egy okosóra is elvégezhesse – annak ellenére, hogy ez nem túl célszerű.

Vitalik Buterin víziója

Az Ethereum vezető fejlesztője, Vitalik Buterin, nemrégiben közzétette elképzeléseit az Ethereum jövőjéről. A néha meg nem értett tudós azt írta, hogy a The Verge frissítés egyesítheti a szabad ügyfeleket és a SNARK-okat, ami lehetővé tenni a blokklánc teljes felügyeletének egyszerűsítését. Az ellenőrző kliens és staking-csomópont együttesen nem igényelne több tárhelyet néhány gigabájtnál, ezért a teljes láncellenőrzés egy okosórával is megoldható lenne.

Az Ethereum blokkláncának mérete, forrás: Blockchair

A Blockchair elemzése szerint az Ethereum teljes blokklánca jelenleg 1,1 terrabájt. A hardveres terhek enyhítése érdekében Buterin kiemelte, a SNARK-ok – Succinct Non-Interactive Arguments of Knowledge – rendkívül hatékony ellenőrzési módszereket biztosítanak. A SNARK-ok kihasználása pedig potenciálisan csökkenti az Ethereum blokkláncának érvényesítéséhez szükséges technológiákat, ami olyan megoldásokhoz vezethet, mint az okosórák.

Buterin mindemellett helyre tette az Ethereum 2.0 frissítési terveit. Felvázolta, hogy a hálózat fejlődéséhez elengedhetetlen a The Merge, a The Surge, a The Scourge és a The Verge frissítések alapos átgondolása és implementálása.

Frissítések a hatékonyság érdekében

Az Ethereum 2.0 frissítési tervei már régóta terítéken vannak, ugyanakkor az első részt csak 2022 szeptemberében kezdték el.

A The Merge esetében az Ethereum fő hálózata egyesült a Beacon Chain-nel, ami bevezette az új konszenzusmechanizmust, a Proof-of-Stake-t. A The Surge célja a skálázás javítása, különösen a Layer 2-es megoldások, például a rollupok, bevezetésével. Ennek egyik központi eleme a sharding, amivel akár 100 ezer tranzakciót is le lehet futtatni másodpercenként.

A The Scourge célja a centralizáció és a cenzúra elleni küzdelem. Az Ethereum a decentralizáció és a blokklánc-semlegesség fenntartásának egyik élharcosa, Buterin pedig nem szeretné, ha külsős szereplők avatkoznának be a hálózat működésébe.

A terv utolsó részét képezi a The Verge. Az úgynevezett Verkle-fák bevezetésével tovább növekedhet a hálózat hatékonysága, ami lehetővé teszi a gyorsabb és egyszerűbb ellenőrzést, csökkenti a tárolási követelményeket és ezáltal növeli a méretezhetőséget.

Az Ethereum esetében további fejlesztéseket a The Purge és a The Splurge hozhatnak, azonban ezen funkciók bevezetéséhez még rengeteg idő kell.