Új trendi: az oroszok már kriptóért gyújtogatnak

Az orosz média legújabb vizsgálatai szerint egyre többen használják a darkwebet gyújtogatók és bűnözők felbérlésére, akik kriptovalutával kapják fizetésüket.

Az Izvesztyija által végzett nyomozás számos bűncselekményre világított rá, amelyek során autókat, üzleteket és lakásokat gyújtottak fel a bűnözők. Ezeket a szolgáltatásokat névtelen fórumokon, Telegram-csatornákon és kriptotárcákon keresztül szervezik, és leggyakrabban fiatalkorúakat alkalmaznak a piszkos munkára.

Kriptós fizetések és darkwebes bűncselekmények

Az Izvesztyija riportja szerint a gyújtogatók felvételére vonatkozó elvárások meglehetősen alacsonyak, és az elkövetőknek csupán annyi a feladatuk, hogy bizonyítsák fizikai alkalmasságukat egy fényképpel. A gyújtogatásokat általában videóval vagy fotóval igazolják, amely után kriptovalutában kapják meg fizetésüket. Egy „egyszerű” gyújtogatás ára átlagosan 1500 dollár, ebből az elkövetők mintegy 750 dollárt kapnak, jellemzően kriptóban.

Fiatalkorúak bevonása

A média szerint nemcsak tapasztalt bűnözők, hanem tinédzserek is egyre nagyobb számban vállalnak ilyen megbízásokat. Egy 2024 őszén történt bűncselekmény-sorozat során Moszkva környékén fiatalok gyújtogattak autókat és épületek bejáratait, majd szimbolikus jeleket hagytak hátra. Az egyik szervezőt, aki „Pianista” álnéven ismert, az újságírók is elérték, és megerősítette, hogy valóban kapott ilyen megbízásokat, bár számára nem volt fontos, hogy ki fizeti a szolgáltatásokat.

A bűncselekmények elszaporodása és a hatóságok reakciója

A kriptovalutával fizetett bűncselekmények terjedése felkeltette az orosz hatóságok figyelmét is. Az orosz főügyészség koordinációs üléseket tartott az internetes bűncselekmények, köztük a kriptós fizetések és az IT-erőforrások felhasználásával elkövetett bűncselekmények elleni fellépésről. 2023-ban 19 800 digitális eszközt, köztük több mint 10 000 SIM-kártyát foglaltak le, amelyeket ilyen bűncselekmények elkövetésére használtak.

Konklúzió

A kriptovaluták egyre gyakrabban kerülnek kapcsolatba bűncselekményekkel, különösen a darkweben szervezett gyújtogatások és támadások esetében. Ezek a digitális fizetési formák némi kihívást jelentenek az orosz hatóságok számára, mivel nehéz nyomon követni az elkövetőket és a megbízókat. A fiatalkorúak bevonása, valamint a kriptós tranzakciók használata új perspektívát nyit a bűnözési módszerek fejlődésében, és kihívást jelent a hagyományos bűnüldözési eszközök számára.