A Lightning hálózatának értéke egyértelműen együtt mozog a BTC értékével

Egy friss kutatás adatai szerint a Lightning Network értéke közvetlenül korrelál a Bitcoin árával ( BTC Price BTC Price ). A jelentés szerint az ún. „max flow”, amely a hálózat maximális tranzakciós kapacitását méri, a legfontosabb mérőszám a vezető második réteges hálózatnak számító Lightning Network valódi értékének megítéléséhez. Ez alapján Jesse Shrader, az Amboss Technologies vezérigazgatója és társalapítója szerint a Lightning Network értéke közvetlenül skálázódik a Bitcoin árfolyamának emelkedésével együtt. Ahogy elmondta, a Lightning Network jelenleg mikrofizetésekre van optimalizálva. De ahogy a Bitcoin árfolyama emelkedik, a fizetési infrastruktúra az árral együtt skálázódik. A nagyobb összegű fizetések az egyre értékesebb Lightning-csatornákhoz képest nagy teljesítményű mikrofizetésekként kezdenek működni. Az ő hasonlata szerint ez olyan, mintha egy régi betárcsázós net szélessávra váltana a BTC árának emelkedésével.

A Lightning Network teljesítményének mérése kulcsfontosságú

A Lightning Network növekvő értékének méréséhez kulcsfontosságú lesz a max flow értékelése. Mivel a hagyományos mérőszámok, mint a csomópontok és csatornák száma nem teljes értékű mérőszámok a Bitcoin skálázhatósági rétegére vonatkozóan. A „max flow” mérőszám segíthet a hálózat fizetési megbízhatóságának értékelésében. Megmutatva, hogyan változik egy tranzakció sikerének valószínűsége a különböző méretű fizetések esetén. A csomópontok száma ugyanis nem méri pontosan, hogy a Bitcoin-fizetések milyen hatékonyan áramlanak a Lightning Networkön keresztül. Pedig ez az, amiért ez a hálózat annyira értékes.

A tranzakció sikerességének valószínűségét mérve a max flow segít felmérni a likviditás eloszlását és azonosítani a lehetséges szűk keresztmetszeteket, ami végső soron javíthatja a hálózat általános teljesítményét. A kutatás szerint ha egy csatorna 0,1 BTC-t tart, és a Bitcoin ára 50000 dollár, akkor ez a csatorna 5000 dolláros fizetést tud továbbítani. Ha a Bitcoin ára megduplázódik 100000 dollárra, ugyanez a csatorna már 10000 dollárt tud kezelni – anélkül, hogy a mögöttes infrastruktúrát bármilyen változás érné. Az elfogadás növeléséhez pedig a lehető legmegbízhatóbb és skálázhatóbb blokkláncalapú fizetési rendszerre van szükség.

A hálózat növekvő csatornakapacitásának köszönhetően, amelyet a max flow metrika szemléltet, még több vállalat, cég, intézmény kezdhet el a Lightning Network felé fordulni. Mert a Lightning Network növekvő max flow-ja alacsonyabb költségeket és könnyebb tranzakciókat eredményezhet mindenki számára. A fentebb már említett Shrader szerint „a megnövekedett csatornakapacitás azt is jelenti, hogy a cégek nagyobb kifizetéseket is továbbíthatnak alacsonyabb díjakkal, És anélkül, hogy gyakori onchain tranzakciókra lenne ehhez szükség”. A DefiLlama adatai szerint a Lightning Network a zárolt összértéket tekintve több mint 346 millió dollárt ér. Ezzel a Bitcoin-hálózatra épülő harmadik legnagyobb protokoll.