A kanadai fejlesztő szerint a HBO veszélybe sodorta az életét a Nakamoto-dokumentumfilmmel

Az HBO legújabb dokumentumfilmje, a Money Eletcric: The Bitcoin Mystery (2024) Satoshi Nakamoto kilétének kutatásával foglalkozik. A Cullen Hoback rendezte film vegyes fogadtatásban részesült: míg egyesek izgalmasnak tartják az újonnan felhozott bizonyítékokat, Peter Todd határozottan cáfolta a rendező által felhozott állításokat.

A kanadai kriptovaluta-fejlesztő szerint hamisan lett megvádolva azzal, hogy ő lehet Satoshi Nakamoto. A biztonsági aggályok miatt Todd eltűnt a nyilvánosság elől, mivel állítása szerint a dokumentumfilm veszélybe sodorta az életét.

Bizonyítékok Peter Todd ellen

Az október 9-én debütáló Money Electric: The Bitcoin Mystery a Bitcoin megfoghatatlan alkotójának, Satoshi Nakamotonak, a kilétével foglalkozik. A Cullen Hoback által rendezett dokumentumfilm számos jelölt ellen hozott fel kézzel fogható bizonyítékokat, azonban a film végül Peter Todd-ra, a kanadai fejlesztőre, fókuszált.

A Todd elleni kézzel fogható bizonyítékok között szerepel korai Bitcoin-fejlesztői munkássága és kapcsolatai a kriptovaluták világában. A film különösen azt hangsúlyozza, hogy Todd részt vett a Bitcoin alapjainak a lefektetésében és hozzáférhetett Satoshi Nakamoto korai kommunikációs csatornáihoz. A film utolsó jelenetében végül Todd kijelentette:

„Hát igen, én vagyok Satoshi Nakamoto.”

Todd cáfolja az állításokat, kritikával illeti a HBO-t

A Wired október 22-i jelentése szerint Peter Todd a film megjelenése óta elvonult a nyilvánosság elől. Mindezek előtt azonban tisztázta kijelentését, miszerint azt kiragadták a szövegkörnyezetből egy vicc alkalmával. A fejlesztő folyamatosan tagadta az állításokat, hogy ő lenne Satoshi Nakamoto, és az HBO kutatását veszélyesnek nevezte.

Todd szerint Nakamoto anonimitása szándékos és ésszerű döntés volt, és arra bátorítja az embereket, hogy hagyjanak fel a Bitcoin-megalkotó kilétének felfedezésével.

„Ha hamisan vádolnak meg egy átlagembert, hogy rendkívül gazdag és befolyásos, akkor olyan fenyegetéseknek teszik ki, mint az emberrablás vagy betörés.” – mondta Todd az interjújában

Todd azt is kihangsúlyozta, hogy filmbeli részvételébe azért egyezett bele, mert úgy gondolta, a Bitcoin létrejöttéről fog szólni, nem pedig annak alkotójáról. A kriptodeviza-fejlesztő beismerését egy tréfás jelenetnek gondolta, ahogyan az az 1960-as Spartacus című filmben is történt, amikor minden elfogott harcos azt állította magáról, hogy ők a vezetők, ezzel megvédve a valódi vezető személyazonosságát.

Az emberek tudni akarják, ki Satoshi Nakamoto

A film rendezője, Cullen Hoback, ezt bizonyítékként értelmezte, és azért érezte szükségesnek a Bitcoin megalkotójának megnevezését, mivel ez az ember a Bitcoin teljes kínálatának jelentős részét birtokolja, ezzel hatalmas vagyonra és befolyásra szert téve.

„Ez a személy az összes létező digitális arany huszadát birtokolja. Az emberek tudni akarják, ki ő.” – mondta a rendező

A film egyébként 6,5-es értékeléssel szerepel az IMDb-n. A kriptovaluta-közösség gyengének és körülményeznek nevezte a dokumentumfilmet, a bizonyítékok pedig kevesek ahhoz, hogy véglegesen összekapcsolják Toddot a Bitcoin létrehozásával.

Todd szerint Nakamoto kilétének a találgatása nemcsak terméketlen, hanem valós kockázatot is rejt magában.