Már megint egy kriptokirálynő? Ezúttal Oroszországból

Az önjelölt orosz „kriptokirálynő”, Valeria Fedyakina, más néven „Bitmama” többrendbeli, „nagymértékű” csalás vádjával néz szembe – a hírek szerint akár 23 millió dolláros pénzbírságot is kiszabhatnak rá.

Kihívójára akadt Ruja Ignatova, a OneCoin kriptokirálynőjeként elhíresült bűnöző? Ignatova azonban sikeresebbnek mondható, hiszen őt még nem sikerült lekapcsolnia a hatóságoknak, Fedyakinaval ellentétben.

Az orosz származású „üzletasszony” tagadja a vádakat és jogi képviselői kérték a bíróságot, hogy engedjék ki őt – és újszülött kislányát – az előzetes letartóztatási központból.

A TASZSZ állami hírügynökség szerint az orosz Nyomozó Bizottság befejezte a nyomozást Fedyakina ellen, aki a közösségi médiában jelentős követőtáborral rendelkezik és rendszerint kriptovalutákkal kapcsolatos tartalmakat tesz közzé.

A hírügynökség szerint a hatósági szerv azzal vádolja, hogy „több mint 2,2 milliárd rubel (mintegy 23 millió dollár) kárt okozott”.

A bizottság jogi dokumentumaiban négy „áldozatot” neveznek meg, bár a média elhallgatta ezen személyek kilétét.

Emellett azt is állították, hogy Fedyakina „különböző pénznemek, köztük kriptovaluták” felhasználásával hajtotta végre a pénzügyi bűncselekményeket.

A bizottság továbbá megjegyezte, hogy Fedyakina „tőzsdén kívüli kriptotranzakciókat” hajtott végre. A médiaorgánumok úgy vélik, hogy elsősorban bitcoint BTC Price BTC Price használt ahhoz, hogy pénzt küldjön Dubajba és onnan további ügyleteket bonyolítson le.

A testület azzal vádolta meg, hogy „meghatározatlan számú személynek nyújtott valutaváltási szolgáltatásokat”.

Ezenkívül azzal is gyanúsítják, hogy kriptót használt „nemzetközi átutalások kivitelezéséhez amiatt, hogy ne kelljen bankszámlákat igénybe vennie”.

Az általa átvert személyek azt mondták, hogy a nő szolgáltatásait arra próbálták használni, hogy pénzt mozgassanak Moszkva és Dubaj között.

Vajon börtönbe is kerülhet a Bitmama?

A rendelkezésre álló információk szerint a Bitmama „tudatosan hamis információkat terjesztett egy kriptó-alapú befektetési programról”.

A közösségi média sztár gyakran posztolt az Instagramon és más platformokon, így próbálva minél több embert meggyőzni fényűző életmódjával.

Állítólag „garantálta” a befektetőknek a „lehető legrövidebb időn belüli jövedelmet” és arra kérte az ismerőseit, hogy „fiat- vagy kriptopénzeket fektessenek be a projektbe”.

A TASZSZ friss jelentése szerint Fedyakina jogi csapata az ügyészség érveit, miszerint a nő „kiemelt biztonsági kockázatot” jelent, „ésszerűtlennek” nevezte. Elmondták azt is, hogy az Egyesült Arab Emírségekbeli tartózkodási engedélye idén februárban lejárt és kihangsúlyozták, hogy:

„Fedyakina nem rendelkezik büntetett előélettel, az Orosz Föderáció állampolgára és egy előzetes letartóztatási központban kell tartózkodnia újszülött kislányával”.

Az egyik legnagyobb orosz hírcsatorna azt állította, hogy Fedyakina „több bőröndnyi készpénzt” vett át olyan ügyfelektől, akik az ő „kriptotőzsdei szolgáltatásait” használták pénz külföldre küldéséhez.

Arról is beszámoltak, hogy számos kliensét meggyőzte, hogy csalárd kezdeményezésekbe fektessenek be, köztük egy olajexport-projektbe.

A moszkvai városi bíróság eddig úgy döntött, hogy Fedyakinának előzetes letartóztatásban kell maradnia. A fellebbviteli tárgyalás időpontját „még nem tűzték ki”.

A sajtó továbbá hírül adta, hogy az ügy egyik legfontosabb tanúja és egyben áldozata Fedyakina egykori barátja.

Ez a személy – állítják a kiadványok – kezdetben „segített” az orosz kriptokirálynőnek „hamis információkat terjeszteni a tevékenységéről a közösségi média felületeken”. Azonban azt állította, hogy később rájött, hogy őt is „becsapták”.

Fedyakinát először tavaly szeptember végén tartóztatták le. Letartóztatásakor már várandós volt és az őrizetben adott életet gyermekének.

Kezdetben úgy gondolták, hogy az általa gyűjtött pénz egy részét az ukrán fegyveres erőknek küldte. A legújabb vádak azonban nem tesznek erről említést, ami azt jelenti, hogy a bizottság már nem hisz ebben a feltevésben.

Borítókép forrása: Flickr (a kép illusztráció)