Elvis Presley NFT kerül fel a Bitcoinra

A rock and roll királya, Elvis Presley hamarosan bejegyzésre kerül a Bitcoin-hálózatán. A közel 2 ezer generatív képből álló „Elvis Side $Btc” gyűjteményt a Bitcoin-fókuszú IP-projekt, a Royalty fogja készíteni az OrdinalsBot szolgáltatással együttműködve.

Elvis Presley a Bitcoinon

Az 1935 képből álló  „Elvis Side $Btc” gyűjtemény mindegyikén a világhírű Elvis Presleyt megjelenítő digitális alkotás látható. Minden egyes műalkotás egyedülálló módon ragadja meg a legendás zenész szellemét.

A kollekciót a Bitcoin-fókuszú szellemi tulajdon (IP) projekt, a Royalty és az OrdinalsBot készíti. Az alkotásokat Joe Petruccio, az Elvis Presley Estate által engedélyezett művész ihlette. A képek az idén indult OrdinalsBot piactér egyik első sorozatát alkotják.

Ez a projekt nem csak a digitális művészetről szól, hanem Elvis örökségének megőrzéséről is. Az „Elvis Side $Btc” kollekció eladásából származó bevételek az „Elvis Legacy Council” DAO létrehozását fogja támogatni. A tanács azon fog dolgozni, hogy életben tartsa Elvis emlékét, és népszerűsítse befolyását a zenében és a kultúrában.

De mit is jelent pontosan, hogy a művészet a Bitcoin blokkláncára van bevésve?

A Bitcoin Ordinals-feliratok lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy további adatokat csatoljanak az egyes satoshikhoz (a BTC legkisebb egységéhez). Ezáltal digitális műalkotásokat hoznak létre, amelyek a Bitcoin blokkláncon tárolódnak. A felhasználók így Bitcoin-alapú NFT-ket hozhatnak létre.

Minden bevésés egyedülálló alkotás, ezért a darabok gyakran magas értéket érhetnek el. Ebben az értelemben ezek alkotják az NFT-k Bitcoin verzióját. Az NFT-ket 2021-ben kapta fel a piac, amikor az Ethereum-alapú digitális művészet a főáramlatok középpontjába került.

Érdekelhet: Legdrágább NFT-k: Rekorddöntő eladások és azok hatása

Az OrdinalsBot bevésési szolgáltatása a Bitcoin-fejlesztés egyik legbefolyásosabb projektjeként jelent meg. Állításuk szerint ők felelősek a Bitcoin-hálózat 10 legnagyobb feliratának 80%-áért, köztük a valaha volt legnagyobb blokkért. A feliratok mérete megközelítheti a 4 MB-ot, a Bitcoin blokk maximális méretét.

A Bitcoin-közösségen belül éles vita zajlik az Ordinals jelenségről. A bányászok hatalmas összegeket keresnek az Ordinalsból, ami erősíti a hálózat stabilitását. Ha pedig van rá kereslet, miért ne engednénk a bevésést? Ezzel szemben a másik oldal azt állítja, hogy az ezzel járó drágulás a Bitcoin végső célját, a határtalan és pénzügyi rendszereket kikerülő pénzmozgást.