Az EKB totális háborút hirdetett a Bitcoin ellen

Az EKB Bitcoin-ellenes álláspontja felháborította az egész kriptoközösséget. Ez egy igazi hadüzenet a Bitcoin ellen.

Az EKB álláspontja a Bitcoinnal kapcsolatban változatlan, a tisztviselők olyan politikát követelnek, amely korlátozza a szektor növekedését.

Az EKB szerint a Bitcoin vagyon újraelosztáshoz vezet

A hétvégén az Európai Központi Bank (EKB) a legfelsőbb tisztviselőinek bitcoin-ellenes kijelentése miatt került a címlapokra. Azt állították, hogy a BTC áremelkedése a vagyon újraelosztásához vezet. Pontosabban a későn érkezőktől a korai alkalmazók felé áramlik a tőke a szektorban. A jelentés szerint ez elszegényítené a későn érkezőket és az új Bitcoin birtokosokat, mivel a korai befektetők uralják az igazán nagy vagyonokat.

Az EKB tisztviselői, Jurgen Schaff és Ulrich Bindseil szerint azoknak, akik nem birtokolnak BTC-t, a Bitcoin ellen kellene kiállniuk vagy kampányolniuk kell annak eltűnése mellett.

„Mindenesetre a jelenlegi Bitcoint nem birtokló befektetőknek rá kell jönniük, hogy nyomós okuk van arra, hogy fellépjenek a Bitcoin ellen. Sőt támogassák a törvényhozást ellene, hogy megakadályozzák a Bitcoin árának emelkedését, vagy tovább menve elérjék, hogy a Bitcoin teljesen eltűnjön.”

Az EKB háborút üzen a Bitcoin ellen

A kriptoközösség erősen bírálta a kijelentéseket. Néhányan arra figyelmeztettek, hogy ez az EKB háborúját jelezheti a BTC ellen.

Tuur Demeester elemző azt állította, hogy a kutatás az EKB burkolt hadüzenetét jelenti a digitális eszköz ellen. Kijelentette:

„Ez az új dokumentum igazi hadüzenet. Az EKB azt állítja, hogy a Bitcoin korai elfogadói ellopják a gazdasági értéket a későn érkezőktől. Meggyőződésem, hogy a hatóságok ezt az aljas érvet kemény adók vagy tilalmak bevezetésére fogják használni.”

Demeester előrejelzésének egyik nyomós indokaként a szerzők törvényhozási törekvését említette.

„Ezután a törvényhozás mögé bújnak…hogy megakadályozzák a Bitcoin árának emelkedését, vagy hogy elérjék, hogy a Bitcoin teljesen eltűnjön. Ezzek akarják állítólag megakadályozni a társadalom megosztottságát.”

Max Keiser, a BTC maximalista, aki El Salvador elnökének, Nayib Bukelének is a vezető tanácsadója a Bitcoinnal kapcsolatban, úgy emlegette a jelentést, mint az EKB „sikertelen IQ-tesztjét” a digitális eszközzel kapcsolatban.

„A Bitcoin egy IQ-teszt. Az EKB megbukott.”

Nem az első alkalom, hogy Bitcoin-ellenes kijelentéseket tesz az Európai Központi Bank

Nem ez volt az első alkalom, hogy az Európai Központi Bank bírálta a Bitcoint. 2024 februárjában kijelentették, hogy az eszköznek nincs belső értéke, és csak egy buborék, amely végül kipukkan, és hatalmas társadalmi károkat okoz.

Később, júniusban Fabio Panetta, az EKB volt ügyvezetője és az olasz jegybank jelenlegi elnöke felszólította a többi bankot, hogy blokkolják a kriptovaluta eszközöket, és inkább részesítsék előnyben az EU digitális euróját.  Valójában a szabályozó még azt is bírálta, hogy az Egyesült Államok 2024 első negyedévében jóváhagyta a BTC ETF-eket.

Ennek ellenére néhányan a BTC-ellenes kijelentéseket az eszköz jövőbeli robbanásszerű növekedésének elismeréseként tekintették.

A Plan C piaci elemző szerint a BTC jelenti a megoldást a központi bankok pénznyomtatására (inflációjára).

„Ez az új EKB-jelentés egy rejtett jelzést is tartalmaz. Az EKB pontosan tudja, hogy a Bitcoin idővel kiemelkedik majd. Mert az EKB pontosan tudja, hogy a központi bankoknak hamarosan istentelen mennyiségű pénzt kell nyomtatniuk.”