A Fed szerint meg kellene adóztatni vagy be kellene tiltani a Bitcoint

Amennyiben az Egyesült Államok részéről drasztikus fellépés következne be a Bitcoin és a kriptovaluták iránt, az többféle hiányt és torzulást eredményezne. A várhatóan rövid távon jelentős zuhanáshoz és bizonytalansághoz vezető lépés azonban hosszú távon innovációt és új piacok kialakulását is elhozhatná.

A Federal Reserve Bank of Minneapolis szerint a Bitcoin megadóztatása vagy betiltása biztosítaná az állandó költségvetési hiány fenntartását. A Fed legutóbbi kutatása rávilágít arra, hogy a Bitcoin jelenléte problémákat okoz a politikai végrehajtásban.

A magánember biztonsága, a költségvetés csapdája

A Bitcoin az elmúlt évtizedben az egyik legnagyobb befektetési eszközzé lépett elő globális szinten. Az alapvetően szabadságot és értékállóságot biztosító eszköz 1350 milliárd dolláros összértéket képvisel annak ellenére, hogy az utóbbi években jelentős volatilitással járt a Bitcoin tartása.

A kutatók szerint a Bitcoin fix kínálatával tökéletesen példázza a magánszektor biztonságát. A valós erőforrásigények nélkül tartható eszköz kizárólag a tulajdonosától függ, nem igényel a technológiai hozzáértésen kívül semmit. Mivel egy olyan gazdaságban élünk, ahol a kormány a nominális adósság felhasználásával próbálja kezelni az állandó hiányt, a Bitcoin „szabadsága” problémákat okoz a politikai döntéshozatal végrehajtásában.

Az október 17-én kiadott dokumentumban a Minneapolis-i Fed rávilágít arra, hogy a Bitcoint, mint „költségvetési csapdát”, kizárólag adóztatással vagy betiltással lehetne egyensúlyba hozni. A gazdaság jelenlegi álláspontja szerint a Bitcoin elleni drasztikus fellépés kibillenthetné az állandó elsődleges hiányból a gazdaságot. Ilyen állapotról akkor beszélhetünk, ha a kormány végtelenségig többet költ, mint amennyit beszed adók és egyéb bevételek formájában.

Nem csökkenő államadóssági tendencia

Az Egyesült Államok államadósságát a második világháború óta mérik. A hidegháborúban csökkenő tendenciát mutató adósság a 2008-as válság után exponenciális növekedésen ment keresztül, amit a COVID-19 járvány tovább súlyosbított.

A világ egyik vezető gazdasága 35,7 billió dolláros államadóssággal rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy minden amerikai lakos 106 ezer dolláros adósságot hordoz magával. Az elsődleges hiány, a kiadások és az adóbevételek közötti éves különbség jelenleg 1800 milliárd dollár körül van. Eltekintve a pandémiás helyzet kezelésétől a kincstári adósság legnagyobb hajtóereje a kincstári adósság kamatköltségeinek a 29%-os növekedése volt. A magasabb kamatlábak 1,13 billió dollárral járultak hozzá az adósság növekedéséhez – állítja a Reuters az október 19-én közzétett jelentésében.

A Bitcoin elleni fellépés új piacokat nyitna meg

Matthew Sigel, a VanEck digitális eszközkutatásának vezetője, október 21-én kommentálta a Fed által megosztott dokumentumot, melyből kiderül a Minneapolis-i hatóság csatlakozik az Európai Központi Bank Bitcoin elleni fellépéséhez. A fellépés kiterjed a „jogi tilalomra és az extra adókra” is.

Eközben a Messari társalapítója, Dan McArdle, előásott 1996-ból egy okiratot, amit a Minneapolis-i Fed tett közzé „Money is Memory” címmel. Az újságban arról érveltek, hogy a pénz egy tárgy, ami nem lép be a termelésbe, fix készletben kapható és egyenértékű az emlékezet egy primitív formájával.

A Bitcoin genezis blokkja előtt 12 évvel közzétett dokumentum érdekes képet fest fel a digitális eszköz eredeti céljáról. Amennyiben az adóztatás és a betiltás tényleges bekövetkezne, rövid távon csökkenne a kínálat és a kereslet egyaránt, vagyis jelentős zuhanáshoz vezetne az egyensúlyi árat illetően. Hosszú távon azonban a technológiai alkalmazkodás és a feketepiac átalakulása várhatóan a kereslet és a kínálat kiegyenlítődéséhez vezethetne, ami magasabb árfolyamokat eredményezhetne.