Újabb két BTC-alapú ETF-nek adott zöld utat a SEC

Az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) zöld utat ad a Bitcoin (BTC) opciós tőzsdén kereskedett alapoknak (ETF) két nagy amerikai tőzsdén.

A szabályozó hatóság külön nyilatkozatokban közölte, hogy jóváhagyja a New York Stock Exchange (NYSE) és a Chicago Board Options Exchange (CBOE) ajánlatát a BTC-alapú ETF-ekre vonatkozó opciós szerződések bevezetésére.

Az opciók olyan pénzügyi derivatívák, amelyek egy eszköz, jelen esetben a Bitcoin ETF-ek, előre meghatározott áron történő megvásárlására vagy eladására adnak jogot egy bizonyos időkereten belül. A pénzügyi közösségben sokan arra számítanak, hogy a Bitcoin ETF-ekre vonatkozó opciók engedélyezése több intézményi befektetőt vonz majd a kriptopiacra, miközben a likviditás is nőni fog.

A SEC szerint az opciós ETF-ek azért kapták meg a jóváhagyást, mert a közelmúltbéli Nasdaq szabálymódosítási javaslatának engedélyezése az iShares Bitcoin Trust (IBIT) opcióinak listázására is pozitív eredményeket hozott. A Tőzsdebizottság úgy véli, hogy az IBIT-hez hasonlóan a Bitcoin-alapokra vonatkozó opciók is lehetővé tennék a fedezeti ügyleteket, valamint nagyobb likviditást, jobb árhatékonyságot és kisebb volatilitást biztosítanának a mögöttes alapok tekintetében. Továbbá az ilyen opciók tőzsdei jegyzésének engedélyezése növelné az átláthatóságot és a piacok hatékonyságát az ilyen és a kapcsolódó termékek esetében.

Szeptemberben Jeff Park, a Bitwise stratégiai vezetője azt mondta, hogy „a dolgok valószínűleg megvadulnak”, miután a SEC jóváhagyta a Nasdaq ajánlatát a BlackRock IBIT-opcióinak listázására.

„Összefoglalva, a Bitcoin ETF opciós piac az első alkalom, amikor a pénzügyi világ szabályozott tőkeáttételt fog látni egy olyan örökös árucikkre, amely valóban korlátozott kínálattal rendelkezik” – mondta Park.