Érdekes irányba mozgolódnak a Bitcoin-bányászok a felezés után

A Bitcoin hálózatának legutóbbi, 2024 áprilisi, felezése után a blokkjutalom 6,25 BTC-ről 3,125 BTC-re csökkent. A kínálat korlátozása szempontjából fenntartott rendszer egészen 2140-ig elnyújtja a legutolsó Bitcoin kibányászatát, ezzel deflációs hatást generálva az eszközre. A korábbi felezések során a Bitcoin ára a felezést követően jelentős növekedést mutatott, azonban a bányászoknak most dönteniük kell: a mesterséges intelligencia (AI) alkalmazása vagy a BTC fenntartása.

Az áprilisi felezést követően két stratégia közül a nagyobb bányásztársaságok várhatóan a BTC tartását fogják választani, mivel annak várhatóan az idővel növekedni fog az értéke. Néhány kisebb társaság azonban a mesterséges intelligenciával (AI) való összefonódást választja a bevételek optimalizálása érdekében.

A bányászok felezést követő stratégiája

A Bitcoin-bányászok a felezést követő időszakról általában vegyes érzelmekkel vélekednek. A közvetlenül a bevételeikre és a bányászati gazdaságosságra gyakorolt hatás egyik pillanatról a másikra felére csökkenti a tevékenység bevételeit, ezzel nagyban befolyásolva a jövedelmezőséget.

A bányászok többsége a felezés után próbálja optimalizálni a működési költségeket, különösen az elektromos áram költségeket. Az energiahatékonyabb bányászgépek beszerzése vagy a megújuló energiaforrások alkalmazása is gyakori megoldás.

Mivel sokan úgy vélik, hogy a felezést követő 6-18 hónapban a Bitcoin ára emelkedhet, így a bányászok kitartanak az eszköz mellett. A kisebb és kevésbé hatékony bányászok ugyanakkor gyakran visszavonulnak. Mindeközben a tőkeerősebb szereplők növelik kapacitásukat, hogy kitisztuljon a piac. Azáltal, hogy sokan kiszállnak, csökken a bányászati nehézség és a bent maradt szereplők rövidtávon több BTC-t tudna felhalmozni.

Vannak ugyanakkor olyan bányászok, akik a felezés után tartalékolnak és majd az árfolyam emelkedésekor értékesítik készleteiket. A tapasztaltabb bányászok ugyanakkor különböző pénzügyi instrumentumokkal, mint például a határidős ügyletekkel vagy derivatívákkal, próbálják fedezni bevételkiesésüket.

A nagyobb társaságok kitartanak

Az olyan jelentősebb bányászati társaságok, mint a MARA Holdings, a Riot Platforms és a CleanSpark, abban reménykednek, hogy döntésük a BTC mellett kifizetődik, és annak értéke idővel jelentősen növekedni fog. A Bitcoin Treasuries adatai szerint a MARA 26 ezer BTC-vel, a Riot Platforms pedig 10 ezer BTC-vel rendelkezik.

A TheMinerMag kutatócég elemzőjét, Wolfie Zhao-t, is megkérdezték arról, hogyan látja a Bitcoin-bányászok jelenlegi helyzetét, aki a következőket mondta:

„Azáltal, hogy ezek a vállalatok elkerülök Bitcoin-készleteik azonnali, ugyanakkor veszteséges értékesítését, potenciálisan nyereséges helyzetre pozícionálják magukat, amikor beköszönt a bikapiac. Ez egy stratégiai döntés, amit nem tud mindenki megengedni magának.”

Döntés az AI mellett

A Bitcoin-bányászok jelentős része otthonosan mozog a pénzpiaci instrumentumokat tekintve. Az elemzések szerint a tavaszi felezést követően több bányász, aki részvénykereskedői tapasztalattal rendelkezik, az AI-ba történő befektetést preferálja.

A Core Scientific részvényárfolyama csaknem négyszeresére nőtt, amióta bejelentették, hogy több milliárd dolláros szerződést kötnek a CoreWeave AI startuppal. A szerkezetátalakításra azért volt szükség az év elején, hogy elkerüljék a csődhelyzetet. A vállalat Nasdaq-on jegyzett részvénye jelenleg 12,81 dolláron kereskedik.

A CORZ részvény alakulása idén, forrás: Google Finance

Mindeközben a MARA és a Riot részvényei 20%, illetve 34%-kal csökkentek ugyanezen időszak alatt. Az AI részvényekbe vagy AI-val kapcsolatos akvizíciók szorgalmazását követő Iris Energy és Bit Digital részvényei is jobban teljesítenek, mint a két előbb említett vállalat.

A MARA és a RIOT részvényeinek alakulása, forrás: Google Finance

Ethan Vera, a Luxor Technology, operatív igazgatója a következőket mondta az eltérő stratégiai helyzetről:

„Emelkedő piaci környezetben a BTC megtartása egy rendkívül kifizetődő stratégia lehet, ugyanakkor hatalmas a kockázata. Ha a BTC árfolyama elkezd zuhanni, tovább halmozódik a veszteség. A tevékenység eredményességének a hiánya meg fog látszódni a részvényárfolyamokban is, amit újabb gépek vásárlásával próbálnak kompenzálni, de hiába.”