Az EKB tanulmánya azt állítja, hogy a régebbi Bitcoin tulajdonosok kihasználják az újabb tulajdonosokat

Az 1999-es bevezetése óta az euró a monetáris infláció miatt az aranyhoz képest értékének mintegy 85%-át elvesztette. Az Európai Központi Bank által nemrégiben, 2024. október 12-én közzétett tanulmány azt állította, hogy a régebbi Bitcoin tulajdonosok az újabb tulajdonosok kárára profitálnak. A tanulmány szerzői azzal érveltek, hogy a szűkös decentralizált valutát szabályozni kellene. Ezzel akarnák megakadályozni az árfolyamának emelkedését, vagy egyenesen be kellene tiltani azt.

A szerzők azt állították, hogy azok, akik korábban szereztek BTC-t, vagy akik a piac mélypontján vásároltak, és nyereséggel adták el az új befektetőknek, kizsákmányolják az újabb vásárlókat. Természetesen minden pénzügyi piac így működik. A befektetők célja az eszközök alacsony áron történő megvásárlása, és magas áron történő eladása. Ezen az abszurd alapon a szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy a Bitcoint szigorú árszabályozásnak kellene alávetni. A céljuk, hogy megakadályozzák a kizsákmányolást és az ebből az igazságtalan vagyonelosztásból eredő polgárháborút:

„A jelenleg még Bitcoinnal nem rendelkezőknek mindenesetre rá kellene jönniük, hogy nyomós okuk van a Bitcoin ellenzésére. Egyúttal az ellene irányuló jogszabályok mellett kellene kiállniuk, amelyek célja a Bitcoin árfolyam-emelkedésének megakadályozása vagy a Bitcoin teljes eltűnése”.

EKB tanulmány

A tanulmány szerzői azt is állították, hogy a Bitcoint ritkán használják fizetési eszközként. Ezt egyúttal egy korábbi kutatási tanulmány hamis állítása alapján idézték. Eszerint a Bitcoin a bűnözők által preferált tranzakciós módszer. Az Egyesült Államok Pénzügyminisztériumának 2024. májusi jelentése azonban egyértelműen kimondja, hogy a fiat készpénz továbbra is vitathatatlanul az illegális tranzakciók királya.

Furcsa módon a tanulmány elfelejti megemlíteni, hogy a kínálatban korlátozott eszköz ára miért emelkedett drámaian a 2009-es bevezetése óta. A szerzők azt sem említik, hogy a Bitcoin álneves alkotója, Satoshi Nakamoto a ritka digitális eszközt decentralizált fizetési módszerként és értékmegőrzőként kívánta használni a gyorsan leértékelődő fiatvalutákkal szemben.

A több billió dolláros fiatadósság elefánt a porcelánboltban

A dokumentumban szereplő számos ellentmondásos állítás – többek között az, hogy a Bitcoin nem rendelkezik valós értékkel, de később olyan magasságokba fog nőni, hogy destabilizálja a társadalmat – figyelmen kívül hagyja a kormányok és központi bankok által a polgáraikra kényszerített elképesztő mértékű monetáris infláció hatásait.

A Statista szerint az Egyesült Királyságban a 2023-2024-es költségvetési évre az államadósság az ország bruttó hazai termékének nagyjából 98%-ára emelkedett. Ez a legmagasabb szint az 1960-as évek óta.

Erre a monetáris és fiskális felelőtlenségre való utalást Satoshi Nakamoto a Genesis blokkban – a Bitcoin hálózaton valaha bányászott első blokkban – a The London Times 2009. január 3-i számának címlapját szerepeltette.

Az Egyesült Államokban a pénznyomtatáson keresztüli fiskális ösztönzés 2020 óta 41%-kal növelte az M2-es pénzkínálatot. Ezzel a 35 billió dollárra növelték államadósságot, és ezzel együtt a fogyasztók vásárlóerője masszívan csökkent.