A Bank of America szerint az arany lehet a megoldás az amerikai adósságválságra

Az Amerikai Egyesült Államok államadásága 35 billió dollár fölé emelkedett, ami felveti a kérdést, hogy az olyan hagyományos befektetések, mint amilyenek az államkötvények is, továbbra is képesek-e stabilitást nyújtani. A Bank of America szernt a kérdésre egyszerű a válasz, mivel közleményük alapján az utolsó biztonságos eszköz, amely megmentheti az USA gazdaságát, nem más, mint az arany.

Az amerikai adósságválság

Michael Widmer, a Bank of America árupiaci stratégája szerint az adósságszintekkel kapcsolatos félelmek lesznek az arany iránti kereslet legfőbb okozója. Az adóssághelyzet annyira elfajult, hogy a két amerikai elnökjelölt közül egyikőjük sem osztott meg semmiféle tervet, hogyan is oldják meg ezt az égető problémát.

Donald Trump adójavaslatai önmagukban mintegy 7,5 billió dollárral növelnék az adósságot, míg Kamala Harris terve további 3,5 billió dollárt jelentene a szakértők szerint.

Widmer azonban rámutatott, hogy nem az Egyesült Államok az egyetlen, aki ilyen problémákkal szembesült. Az éghajlatváltozás, a népesség elöregedése és a növekvő védelmi költségek miatt a kormányok mindenhol arra kényszerülnek, hogy több hitelt vegyenek fel. A Bank of America szakértője szerint ezek a jelenségek elterelik a befektetőket a hagyományos biztonságot jelentő menedékektől, mint például a kincstárjegyektől.

„Az Egyesült Államok finanszírozási szükségleteivel kapcsolatos tartós aggodalmak és azok hatása az amerikai kincstárjegyek piacára azt eredményezheti, hogy a nemesfém lesz a végső, biztonságosnak vélt eszköz” – jelentette ki Widmer.

Jelenleg az USA államadóssága 35,75 billió dollár. A Kongresszusi Költségvetési Hivatal becslése szerint a költségvetés hiánya 2024-ben 1,834 billió dollár körül lesz, ami 139 milliárd dollárral több, mint az előző évben. A jövőre tekintve a közgazdászok a jelenlegi trendek mellett arra számítanak, hogy az adósság az évtized végére elérheti az 50 billió dollárt is.

Valóban az arany lenne a megoldás a problémára?

Még akkor is, ha az USA adóssága jelenelg meghaladja a GDP 120%-át, az arany volatilitása miatt nem valószínű, hogy a legtöbb befektető fejében teljesen helyettesíteni fogja a kincstárjegyeket. A JPMorgan óva inti a befektetőket attól, hogy túlságosan beleéljék magukat az arany nyújtotta lehetőségekbe.

„A legvalószínűbb forgatókönyv a következő néhány évre a status quo, vagyis, hogy a hiányok továbbra is nagyok maradnak, és az adósságszintek méginkűbb emelkednek majd” – jegyzi meg a bank.

Az arany fellendülése, amelyet az is jól mutat, hogy csak idén az ára 30%-ot emelkedett, sok szakértőt állít kérdések elé, mivel annak ellenére emelkedik, hogy a fogyasztói hangulat és a foglalkoztatási adatok nem jeleznek jelentős piaci félelmeket. A történelmet megvizsgálva azt láthatjuk, hogy az arany ára akkor van a csúcson, amikor az emberek bizonytalannak érzik a jövőt. Azonban jelenleg nem ez a helyzet.

Egy másik furcsaság ebben a rallyban, hogy az aranybányászati részvények nem követik a nemesfém értékének emelkedését. A Schroders jelentése szerint az arany árfolyamának és a VanEck Gold Miners ETF-nek az aránya rendkívüli szinten van. Mindeközben az aranybányászat költsége nagyon magasan van, így az ebbe az iparágba fektetők nem tartják fenntarthatónak a jelenlegi 2700 dolláros unciánkénti árat.

Így felmerül a kérdés, hogy kik vásárolnak ennyi sok aranyat? A központi bankok 2022 óta növelik az aranytartalékaikat, de a kereslet idén ellaposodni látszik. Az ékszerek iránti kereslet, különösen az olyan kulcsfontosságú piacokon, mint Kína és India, szintén visszaesett. Az egyik elmélet szerint az állami vagyonalapok és a fedezeti alapok a színfalak mögött csendben vásárolnak aranyat.

Akárkik is a vevők, az aranyat 2000 dollárról 2700 dollárra emelték, és a Bank of America szerint ez még tovább nőhet. Az arany a geopolitikai aggodalmakra is reagálhat. Az európai és közel-keleti háborúk, valamint az amerikai választási bizonytalanság valószínűleg részben az oka annak, hogy az arany új csúcsokat döntöget.