Ezt várhatjuk jövőre a DeFi szektortól – AI, Omnichain és a Bitcoin-derivatívák

A decentralizált pénzügyek (DeFi) az elmúlt években az egyik legdinamikusabban fejlődő területté vált a blokklánc technológia és a kriptovaluták világában. A DeFi célja, hogy olyan hagyományos pénzügyi szolgáltatásokat integráljon a blokkláncra, melyek nem igényelnek közvetítőket. A központi szereplő nélküli pénzügyi protokollok robbanásszerű növekedése 2019-ben és 2020-ban következett be, mostanra pedig az intézményi befektetők is felismerték a benne rejlő potenciált.

A DeFi jövőjét első sorban a skálázási megoldások, az AI térnyerése és a Bitcoin-derivatívák alakíthatják. A legnagyobb kérdés azonban az, hogyan fognak megfelelni a változó szabályozási környezetnek, és miként fognak reagálni a folyamatosan előretörő CBDC-knek.

A DeFi jelenlegi állása

A decentralizált pénzügyi protokollok első jelentős képviselője a MakerDAO projekt volt. A DAI nevű stablecoin bevezetésével elsőnek tették lehetővé a decentralizált hitelfelvételt. Az úgynevezett 2020-as „DeFi nyár” során olyan protokollok kerültek a köztudatba, mint az Aave, a Compound és az Uniswap, amik hitelezést, likviditást és kereskedést tettek lehetővé a felhasználók számára.

A decentralizált protokollokon tárolt érték (TVL) ekkor kezdett exponenciális növekedésbe. 2021-ben megjelentek a második rétegű skálázási megoldások, melyeknek hála a blokkláncon tárolt összeg meghaladta a 170 milliárd dollárt.

A TVL alakulása, forrás: DeFi Llama

A 2022-es medvepiac során sok projekt eltűnt. Algoritmikus stablecoinok omlottak össze, jelentős DeFi-protokollokat törtek fel és rengeteg ember vesztette el megtakarítása 80-90%-át. A DeFi regenerálódása egyértelműen 2023 szeptemberében kezdődött el. A DeFi Llama adatai szerint most nagyjából 90 milliárd dollár található a decentralizált protokollokban, a legjelentősebb képviselő pedig továbbra is az Ethereum.

Intézményi átvétel, Omnichain és az AI

Az intézményi befektetők 2021 tavaszán jelentek meg a DeFi-térben. Nem titok, hogy a kockázatitőke-kezelő társaságok olyan projektekre vadásznak azóta is, amelyek célja a felhasználók megszerzése és megtartása. A tárcák kialakítása sokat javult ennek köszönhetően, a protokollok hatalmas bővülése pedig növeli a mögöttes összetettséget. A zökkenőmentes kezelőfelület-kialakítás mellett a vonzó termékek és nagyszerű funkciók piaca folyamatosan bővül. Az intézményi átvétel pedig növelheti a DeFi-kitettség növekedését.

Az Omnichain egy új és feltörekvő blokklánc-koncepció, melynek célja a különböző blokklánc-hálózatok közötti interoperabilitás és együttműködés megteremtése. A várakozások szerint 2025-ben jelentős elterjedésnek örvendhet a projekt, ami a likviditást több láncból, illetve központosított forrásból szerzi be. A jobb árazás és mélyebb likviditás nagyobb tőkehatékonyságot eredményezhet, ezzel növelve a felhasználói bizalmat és az átvételt a CEX-ektől lényeges kockázat nélkül.

A mesterséges intelligencia (AI) az elmúlt évek slágerévé vált, nemcsak a befektetésekben, hanem a hétköznapokban is. Az automatizált kereskedési botok, a kockázatértékelési eszközök és a prediktív analitika várhatóan robbanásszerű növekedést fognak tapasztalni. Az AI és a DePIN kereszteződése tovább emelheti majd a Web3 iránti érdeklődést és a DeFi-élményt. Az optimalizált kereskedéssel pedig hosszú távon válik kivitelezhetővé a legjobb hozamú gazdálkodás. Az AI-asszisztensek már a mindennapi életben is nélkülözhetetlenek – ez lesz a befektetések területén is.

DeFi-derivatívák és a Bitcoin L2 megoldásai

A DeFi származékos termékei rendkívül kelendővé váltak idén. Az olyan szereplők, mint a Hyperliquid, a Jupiter és a GMX rengeteget tettek azért, hogy új színt hozzanak a DeFi-szektorba. A tőkeáttételes kereskedés és a származtatott termékek a befektetéseknek már a haladóbb szintjét képviselik. Amennyiben ezt sikerül zökkenőmentesen integrálni a decentralizált pénzügyi protokolloknak, úgy a tapasztaltabb, hagyományos pénzpiacokon tevékenykedő alapkezelőket és brókereket is meggyőzhetik.

2025-ben várhatóan megjelenik az első származékos tőzsde a Bitcoin esetében is. A Bitcoin második rétegű skálázási protokolljai lehetővé teszik a legnagyobb digitális eszköz likviditásában történő kereskedést is. Az azonnali Bitcoin ETF-ek láttán mutatkozik igény a Bitcoinnal történő kereskedésre. A DEX-ek integrációja pedig dollármilliárdnyi nyugvó tőkét szabadíthat fel, miközben keretet biztosítanak a központosított tőzsdék nélküli kereskedéshez.

Általános jövőbeli kilátások

A DeFi jövője rendkívül ígéretesnek tűnik. A második rétegű skálázási megoldások (L2) tovább növelhetik a TVL-t a DeFi-n belül azáltal, hogy gyors, olcsó és egyszerű megoldásokat teremtenek meg az Ethereum ökoszisztémáján belül.

Az interoperabilitás és a láncok közötti együttműködés olyan projektektől függhet igazán, mint a Polkadot és a Cosmos. A DeFi egyik újabb területe a decentralizált biztosítás lehet, ahol a felhasználók biztosítótársaságok nélkül köthetnek biztosítást. Ennek a területnek a legnagyobb képviselője a Nexus Mutual lehet.

Bár a DeFi jövője fényesnek tűnik, a szabályozási kérdések továbbra is kulcsfontosságúak. A decentralizált rendszerek cenzúraállóságot ígérnek, de a kormányok világszerte keresik a megfelelő egyensúlyt a fogyasztóvédelem és az innováció között. Mindeközben a központi bankok világszerte dolgoznak azon, hogy a CBDC-k is beépülhessenek a DeFi ökoszisztémájába. Ez a lehetőség szorosabb együttműködést teremthet a hagyományos pénzügyek és a decentralizált pénzügyek között, ugyanakkor sokak – jogosan – kételkedve állnak ehhez.