Sajnálom – csak ennyit tudott mondani a bankár, aki ellopta a bank pénzét és kriptovalutába fektette

Az NH Bank munkatársa pénzt lopott a bankból ahol dolgozott, azért, hogy kriptovalutát vásároljon belőle. Most kiderült, mindent elvesztett.

Az NH bank dolgozója kriptovalutába fektette a bank pénzét

A dél-koreai NH Bank (NongHyup) egykori hitelmenedzserét azzal vádolják, hogy kriptovásárlás céljából ellopta a vállalati számlákon lévő pénzt. Most azt mondja, hogy mindent elveszített.

A JTBC koreai  műsor szerint az NH Bank úgy véli, hogy egy Kim vezetéknevű menedzser összesen 12,5 millió dollár értékű kölcsönt sikkasztott el. Az NH Bank munkatársa a hitelből kifolyósított összegeket ellopta, hogy aztán azt kriptóra költse. A bank szabálytalanságokra bukkant egy idén augusztusban lefolytatott ellenőrzés során. Az NH úgy gondolja, hogy Kim 106 alkalommal lopott pénzt négy év alatt. 2020 júniusától 2024 augusztusáig végezte tevékenységét.

A műsorban azt is közölték, hogy az NH központja által megbízott audit részletezett egy gyanús hitelezési folyamatot egy fióktelepen a fővárosban, Szöulban. A belső ellenőrzés megállapította, hogy egy több mint 7,3 millió won értékű kölcsön nem létező ingatlanok fedezetével történt. Kim állítólag ismerősök és más személyek nevével intézte a kölcsönöket. Kim beismerte tettét.

„Nem létező ingatlanok fedezetével vettem fel hiteleket. Befektettem kriptoba. De mindent elvesztettem, így most nincs pénzem visszafizetni a hiteleket.”

A sajtó szerint Kim okirat-hamisítással biztosította a hitelhez szükséges dokumentumokat, beleértve hamis ingatlan-nyilvántartási igazolásokat.

Az NH Bank állítólag már megállapította, hogy a 12,5 millió dollárból 8,8 millió dollárt illegális hitelezési módszerekkel sikkasztottak el. A bank közölte, hogy a vizsgálat még folyamatban van, és hozzátette, hogy jelenleg több alkalmazottja ellen is folyik a további vizsgálat.

„Minden problémás kérdést megoldunk ebben az ügyben. Folyamatosan fejlesztjük rendszerünket, hogy megelőzzük a hasonló incidens megismétlődését.”

Buzgó bankárok mindenhol vannak

A sajtó megjegyezte, hogy egy évtizeddel ezelőtt az NH beindította a vándorló könyvvizsgálók hálózatát, akik szúrópróbaszerű ellenőrzéseket végeznek a fiókjaiban. Azonban kiderült, hogy a bank vándorló könyvvizsgálói közül mind a 369-en a bank korábbi alkalmazottjai voltak.

Kang Jun-hyun törvényhozó, az Országgyűlés Politikai Bizottságának tagja azt mondta, hogy a vándorló könyvvizsgálói rendszernek több pártatlanságra van szüksége.

„A pénzügyi balesetek továbbra is előfordulnak. Az Országgyűlés tehát alaposan megvizsgálja az ügyet, hogy biztosítsa a belső kontrollrendszerek működését.”

Úgy tűnik, az NH riválisa, a Woori bank is hasonló jogsértést szenvedett el az év elején. A Woori egyik volt hitelmenedzserét is azzal is vádolták, hogy pénzt lopott, hogy azt kriptovaluta vásárlásra költse. Júniusban a korábbi banki munkatárs bevallotta, hogy mintegy 7,3 millió dollár értékben lopott el pénz a banktól, hogy azt kriptobefektetésekre költse. A férfi idén júniusban azt állította, hogy a kriptobefektetéseinek többsége kudarcot vallott.