Ciprus felfüggeszti a kriptoszolgáltatók regisztrációit a MiCA bevezetése előtt

A Ciprusi Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (CySEC) október 17-től már nem fogad be új regisztrációkat a kriptoeszköz-szolgáltatóktól (CASP) a nemzeti szabályozások alapján.

A szervezet figyelmeztette a piaci szereplőket, hogy az Európai Unió új, kriptoeszközökre vonatkozó szabályrendszere, a MiCA (Markets in Crypto-Assets) hamarosan életbe lép. Ez a szabályozás közös jogi alapot teremt majd az EU-ban a kriptoeszközök kezelésére és a piacon való működésre.

MiCA: Az új szabályozási rendszer érkezése

Az EU december 30-tól kezdve egységes szabályokat vezet be a kriptoszolgáltatók számára a nemzeti törvények helyett. A MiCA célja, hogy szabványosított szabályokat hozzon létre a kriptopiacon. Ezalatt a pénzügyi biztonságot, a stabilcoinok kezelését és a kriptográfiai vállalatok működését szabályozó előírásokat kell érteni. A CySEC már bejelentette, hogy október 17-től nem fogad be új kriptoszolgáltatói regisztrációkat, és a MiCA szabályoknak megfelelő technikai normákat fogják alkalmazni.

Kapcsolódó: Mi lesz az európai kriptopiaccal a MiCA után?

Átmeneti időszak és a nemzeti jogszabályok

Azok a kriptoeszköz-szolgáltatók (CASP), amelyek a 2023. december 30-i határidő előtt sikeresen regisztrálnak a ciprusi szabályok szerint, a jelenlegi feltételek mellett folytathatják működésüket 2026. július 1-ig. Abban az esetben viszont, ha a szolgáltatók még a 2026. július 1-je előtti időszakban megkapják a MiCA szerinti engedélyt, vagy elutasítják a kérelmüket, az új szabályok lépnek érvénybe és a továbbiakban ezeket kell betartaniuk. Bár a MiCA technikai szabályai még nem kerültek teljesen nyilvánosságra, a CySEC javasolja a piaci szereplőknek, hogy tanulmányozzák az Európai Értékpapír-piaci Hatóság (ESMA) által kiadott előzetes szabványokat. Ezáltal zökkenőmentesen alkalmazkodhatnak az új követelményekhez.

Milyen hatást válthat ki?

A kriptoeszköz-szolgáltatók (CASP) számára a MiCA bevezetése jelentős átalakulást hozhat. A nemzeti szabályozás helyett egységes európai keretrendszer lép életbe, amely nagyobb átláthatóságot és jogbiztonságot biztosít. Emellett a MiCA előírja a kiberbiztonsági auditokat és a szolgáltatók háttérellenőrzését is, így a kriptopiac átláthatósága és biztonsága is fokozódik. Ez a váltás különösen jelentős az olyan országokban, mint Ciprus, ahol a kriptoeszközök eddig nem voltak szigorúan szabályozva.