700 millió dollár értékben vásárolt Bitcoint a BlackRock az elmúlt két napban

A BlackRock a világ egyik legnagyobb alapkezelője. A vállalat 2024-es adatok szerint több mint 10 000 milliárd dolláros kezelt vagyonnal rendelkezik, ezzel jelentős befolyást gyakorolva a globális pénzpiacokra. A vállalat által kezelt diverzifikált portfólió kiterjedt a részvények, kötvények és ingatlanok mellett a kriptovalutákra is.

A BlackRock az elmúlt két napban több mint 700 millió dollár értékben vásárolt Bitcoint. A vagyonkezelő Bitcoin-készlete ezzel meghaladta a 375 000 BTC-t, aminek jelenlegi árfolyama 25,5 milliárd dollár. A BlackRock IBIT-je az elmúlt 9 hónapban 22 milliárd dollárt meghaladó beáramlást produkált.

Nem lassít az alapkezelő

A BlackRock az elmúlt években egyre nagyobb érdeklődést mutatott a kriptovaluták iránt. A vállalat figyelmébe első sorban a Bitcoin került, melyből jelentős készleteket halmozott fel az általuk kezelt ETF révén. A BlackRock által tanúsított intézményi szerepvállalás a kriptopiacon különösen fontos, mivel egy ekkora tőkével rendelkező cég jelentős stabilitást és legitimációt nyújt a digitális eszközöknek a hagyományos pénzügyi rendszerben.

Az IBIT kibocsátója az elmúlt két napban több mint 700 millió dolláros beáramlást tapasztalt a tőzsdén kereskedett alapjuk kapcsán. A legnagyobb beáramlással rendelkező azonnali Bitcoin ETF a visszafogott októberi kezdést követően október 14-én kapcsolt nagyobb fokozatba. Az elmúlt négy kereskedési napon összesen 1 milliárd 70 millió dolláros beáramlást produkáló eszköz elmúlt két napja kifejezetten erősre sikeredett. Míg szerdán 393,4 millió dollárnyi, addig csütörtökön 309 millió dollárnyi beáramlást tapasztalhattunk, ezzel megerősítve az eszköz napokban tapasztalt felfutását.

A vállalat vezetői nemrégiben dicsérték a Bitcoint, mint a digitális eszközök úttörőjét. Úgy látszik, a BlackRock jövőbeli stratégiájában kulcsszereplő lehet a Bitcoin, a decentralizált értékmegőrző eszköz.

A BlackRock hatalmas Bitcoin-készletei

A Lookonchain analitikai platform szerint a legnagyobb ETF-kibocsátó hatalmas mennyiségű Bitcoint halmozott fel az utóbbi időben. A szeptemberi kamatvágás és az október 14-i hét között általában néhány tízmillió dolláros napi be- és kiáramlás történt az IBIT-ben, ugyanakkor a héten rákapcsolt a vagyonkezelő, melynek köszönhetően az IBIT már 22,77 milliárd dolláros beáramlásnál tart január óta.

A Bitcoin Treasuries adatai szerint a BlackRock 375 169 db BTC-vel rendelkezik, melyek összértéke meghaladja a 25,52 milliárd dollárt. Ezzel a Bitcoin-készlettel csak a Binance és egy meg nem nevezett intézményi szereplő rendelkezik nagyobb készlettel, mint a BlackRock.

A BlackRock BTC-készleteinek alakulása az elmúlt félévben, forrás: Bitbo

A BlackRock felhalmozási stratégiáját első sorban a vezetőség hozzáállása inspirálta az eszközhöz. Jay Jacobs, a BlackRock amerikai tematikus és az aktív ETF-ekért felelős vezetője, 30 000 milliárd dolláros Bitcoin-piacot jósolt a következő évekre. A kijelentés azért meglepő, mert a világ vezető eszköze, az arany, jelenleg 18 200 milliárd dolláros piaci értékkel bír. Jacobs nézeteit osztja Larry Fink is, a cég vezérigazgatója. Fink szerint a Bitcoin egy „független eszközosztály”, ami a jövőbeli növekedést illetően a cég stratégiájának a szerves részét képezi.

Továbbra is úttörő szerepet fogunk vállalni abban, hogy az új termékek egyszerűbbek és megfizethetőbb befektetési lehetőségek legyenek” – mondta Fink.