Interjú a Cardano alapítójával: ezt várhatjuk Svájctól

Az elmúlt évtizedben a „Crypto Valley”-ként ismert svájci Zug olyan úttörő cégek központjává vált, amelyek a decentralizált pénzügyek (DeFi) és a blokklánc-technológia jövőjét formálják. A BeinCrypto készített egy interjút Charles Hoskinson, az Input Output Global vezérigazgatójával, aki megosztotta gondolatait a térség sikeréről és a Cardano blokkláncplatform szerepéről.

A Crypto Valley ma már közel 1300 blokklánc-vállalatnak és 13 unikornisnak ad otthont. Sikeréhez több tényező is hozzájárult, beleértve a megfelelő pénzügyi forrásokat, Svájc kedvező szabályozási keretrendszerét és a magasan képzett szakemberek közreműködését, magyarázza Hoskinson.

„A blokklánc és a kriptovaluták fejlődése nem lett volna lehetséges Svájc támogatása és pozitív hozzáállása nélkül. Az ország innovációt támogató mentalitása az a katalizátor, amely előre viszi az iparágat, és olyan környezetet teremt, ahol a blokklánc-technológia igazán virágozhat.”

De a gyors fejlődés egyik meghatározó eleme a Cardano harmadik generációs blokklánc platform is, mely a skálázhatóság, a fenntarthatóság és az interoperabilitás mellett teszi le a voksát.

„Svájc továbbra is a DeFi forradalom élvonalában van, és sikeresen navigál a szabályozási kihívások között. Ahogy a DeFi világa felgyorsul, a Crypto Valley növekedésének hatásai túl fognak nyúlni Zug blokklánc központján, és a globális gazdaságok bevonásával alakítják majd a pénzügyi világ jövőjét” – tette hozzá Hoskinson.

A blokklánc technológia negyedik generációja

Hoskinson kiemelt hangsúlyt fektetett a blokklánc technológia fejlődésére: az első generáció szerinte a Bitcoinnal kezdődött, majd a második generációt az Ethereum vezetette be, amely lehetővé tette az okosszerződések létrehozását. A harmadik generáció a tranzakciós sebesség és hatékonyság javítására koncentrált, azonban “még mindig maradtak kihívások, amelyek megoldásra várnak”. A negyedik generációs blokklánc Hoskinson szerint arra fog fókuszálni, hogy átláthatóságot és biztonságot nyújtson, valamint az előző generációkhoz képest hatékonyabban védje az érzékeny adatokat. Egy szelektív adatvédelmet vezetnek be, ahol a felhasználók eldönthetik, mely részleteket tartanak titokban és melyeket tesznek nyilvánossá. Ez különösen fontos lehet az olyan iparágakban, mint a pénzügy, az egészségügy és az ellátási láncok, ahol nemcsak a nyilvános átláthatóságra, de a magánélet védelmére is szükség van.

„Miután a blokklánc-technológiák innovációjában vezető szerepet töltöttünk be, most forradalmi előrelépések előtt állunk a személyes adatok védelme terén. Ha ezen az úton haladunk tovább, egy olyan fényes jövő előtt állunk, amely újradefiniálja az adatok biztonságának és kezelésének módját” – tette hozzá Hoskinson.