Adam Back: A Bitcoin ereje Satoshi Nakamoto titokzatos személyazonosságában rejlik

Adam Back, a Blockstream társalapítója és vezérigazgatója szerint a Bitcoin egyik legnagyobb ereje az alapító, Satoshi Nakamoto anonimitásában rejlik.

A Cointelegraphnak adott interjújában Back hangsúlyozta, hogy a titokzatos alapító személyazonosságának ismeretlensége pozitív hatással van a Bitcoinra, mivel megerősíti annak decentralizált jellegét és árucikkhez hasonlítható státuszát.

Sokan próbálták már felkutatni, elemezni az e-maileket és a fórumhozzászólásokat, de senkinek sem sikerült megtudni, ki is valójában Satoshi” – mondta Back. A Bitcoin egyik korai fejlesztője, aki korábban személyes levelezést is folytatott Satoshival, úgy véli, hogy Nakamoto személyazonossága örökre rejtély marad. Szerinte ez előnyös a Bitcoin szempontjából, mivel egy központi vezető hiánya, ellentétben például az Ethereum esetében ismert Vitalik Buterin szerepével, megerősíti a Bitcoin árucikk-szerű státuszát. Sok más kriptovalutával szemben, amelyeket inkább értékpapírokként lehetne kezelni, a Bitcoin decentralizált jellege jobban védi az esetleges külső befolyástól.

Kapcsolódó: Mit tudhatunk a férfiről, akit Satoshi Nakamotoként azonosítottak?

A Bitcoin kettős szerepe: Digitális arany és pénz

Adam Back szerint a Bitcoin sikere abban rejlik, hogy egyszerre tölti be a „digitális arany” és a valódi, megbízható fizetőeszköz szerepét. „Mindkét nézőpont nélkülözhetetlen a hosszú távú sikerhez” – mondta. Úgy véli, hogy a Bitcoin alapvető értéke abban rejlik, hogy lehetőséget biztosít a jövőbeli megtakarításokra, valamint a későbbi felhasználásra. Ez a kettős szerep biztosítja a Bitcoin egyediségét, ami megkülönbözteti más kriptovalutáktól és pénzügyi eszközöktől, mivel nem csupán egy befektetési eszköz, hanem egy globális, digitális fizetőeszköz is.

Az anonimitás és a decentralizáltság révén a Bitcoin inkább felfedezésnek tűnik, nem pedig egy startupnak vagy találmánynak, ez pedig további bizalmat ad a Bitcoin számára a piacon.

Miért fontos Satoshi anonimitása?

Back hangsúlyozza, hogy a Bitcoin értékének egyik sarokköve Satoshi rejtélyes kiléte. Ez az anonimitás biztosítja, hogy a Bitcoin valóban decentralizált maradjon, mivel nincsenek központosított hatalmi struktúrák vagy személyek, akik irányítanák a rendszert. Ezzel szemben sok más kriptovalutának van központi vezetője, ami kiszolgáltatottabbá teheti őket a külső befolyással vagy a szabályozói intézkedésekkel szemben.