Az Európai Bankhatóság véletlenül száznál is több e-mail címet tett közzé

Az European Banking Authority (EBA), az Európai Unió egyik legfontosabb pénzügyi szabályozó hatósága. A 2011-ben létrejött testület fő feladata, hogy biztosítsa az EU bankrendszerének stabilitását, hatékonyságát és integritását, valamint átlátható és biztonságos keretrendszert alakítson ki.

Az EBA most véletlenül száznál is több e-mail címet tett nyilvánosan közzé. A hibára Lola Leetz, adatvédelmi újságíró, lett figyelmes, aki a Bankhatóság hibája miatt jutott hozzá a tisztviselők és szabályozók e-mail címéhez.

Óriásit hibázott az Európai Bankhatóság

Az Európai Bankhatóság nem titkolt célja az uniós pénzügyi rendszer stabilizálása és átláthatóbbá tétele. A testület éppen ezért évek óta azon dolgozik, hogy figyelemmel követhesse a Európai Unión belüli pénzügyi tranzakciókat úgy, hogy azokat megfelelő adatvédelemmel ellátva tárolhassák el.

Éppen ezért meglepő és váratlan, hogy az EBA, amely az adatok biztonságos kezelésével igyekszik betekintést nyerni a pénzügyi tranzakciókba, véletlen közzéteszi tisztségviselői, szabályozói és partnerei e-mail címét.

A hibára Lola Leetz, adatvédelmi újságíró és kriptovaluta-támogató, figyelt fel. Az X-en közzétett bejegyzéséből az látszik, hogy az Európai Bankhatóság a CC-zett e-mail címeket elfelejtette elrejteni. Egy ilyen amatőr hiba után jogosan merül fel a kérdés, hogy vajon biztonságban lennének-e az adataink, ha egy olyan testülettel osztanánk meg, amely az e-mail címeket sem képes elrejteni.

Az EBA nyomkövetési stratégiája

Az Európai Bankhatóság 2011-as létrejötte óta figyelemmel kíséri a bankok kockázatvállalását és pénzügyi helyzetét, hogy elkerülhessük a 2008-hoz hasonló pénzügyi válságot. A tranzakciók nyomon követése segítheti a hatóságokat abban, hogy időben felismerjék a rendszerszintű kockázatokat és megelőzhessék a válságok kialakulását.

Az EBA egyik legfontosabb szereplője a pénzmosás elleni küzdelemnek és a pénzügyi bűncselekmények felkutatásának. A tranzakciók nyomon követése kulcsfontosságú lehet a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának felkutatása és megelőzése céljából.

Az intézmény biztosítja, hogy az európai bankok ugyanazokat a szabályokat kövessék az Unión belül, így a különböző országokban egységesen lehet kezelni a tranzakciókat. Az átláthatóság és a bizalom elengedhetetlen a pénzügyi szektorban, a fogyasztók védelme pedig hatósági és vállalati szinten is elsődleges kell, hogy legyen. Az EBA szabályrendszere biztosítja a bankok etikus és tisztességes működését, valamint a fogyasztói érdekek védelmét.