A Kraken felveszi kínálatába az $EIGEN-t, az Ethereum restaking kriptovalutáját

Az EigenLayer, Ethereum-alapú restaking platform, idén tavasszal robbant be a köztudatba. Az újgenerációs narratíva lehetővé teszi, hogy a már stakelt ETH újbóli felhasználásával a hálózatok és protokollok extra likviditáshoz, ezáltal extra biztonsághoz juthassanak hozzá.

Az újrabefektetési platform natív tokenje, az $EIGEN, csak néhány hete indult el. A világhírű Kraken Exchange pedig most felveszi a kínálatába az eszközt. A bevezetésnek köszönhetően a felhasználók már stakelt ETH-jeiket tovább tudják kamatoztatni a Kraken platformján keresztül.

A Kraken is csatlakozik a restaking kínálathoz

Az EigenLayer restaking protokollját az Ethereum validátorai számára találták ki. A Proof-of-Stake (PoS) konszenzusmechanizmusnak köszönhetően a hálózatok biztonságát úgy garantálják, hogy likviditást kölcsönöznek a staking révén. Az EigenLayer narratívája a már stakelt ETH-et helyezi ismét lekötésre, vagyis lehetővé teszi a „restakinget”, ami biztosítékként szolgálhat számos protokoll számára.

Az első sorban az Egyesült Államokban hihetetlen népszerűségnek örvendő Kraken Exchange bejelentette, bevezeti az EigenLayer restaking modelljét. A tőzsde felhasználói így már egy megbízható és méltán híres tőzsdén is kamatoztathatják stakelt ETH-jeiket.

Az új funkció lehetővé teszi, hogy a Kraken felhasználói staking-jutalmakat szerezzenek azért cserébe, hogy az EigenLayerre épülő decentralizált alkalmazásokat biztonságosabbá és likvidebbé teszik. Az EigenLayer vezető operátora az együttműködésben a Staked lesz, ami a Kraken leányvállalata. Az integráció azért különösen nagy lépés, mivel a platform korábban csak intézményi ügyfelek számára kínált staking-szolgáltatást.

Növeld a protokollok biztonságát extra jutalomért

Az EigenLayer újbóli fehasználása lehetővé teszi a befektetők számára, hogy tovább növeljék az Ethereum-ökoszisztémát. A decentralizált alkalmazások (dApp-ok) számára kölcsönzött likviditás növeli biztonságot, ezzel csökkentve a bizonytalanságot, amelyet olyan intézményi szereplők is felismertek, mint a Kraken Exchange.

Az úgynevezett Actively Validated Services egy olyan koncepció, melyben a validátorok különböző decentralizált szolgáltatásokat futtatnak, amik alapvetően a blokklánc mechanizmusán kívül találhatók. Ezek a szolgáltatások kiegészítik a már meglévő validátori tevékenységeket, melyért cserébe AVS tokeneket kapnak.

A restaking legalább 7 napos lekötési időszakot jelöl meg minimumként. Ez a funkció azonban elveszi azt a lehetőséget, hogy a felhasználók szabadon használhassák ETH-jeiket, ahogyan az az „eredeti” staking esetében is fennáll. A Kraken megjegyzi, az ETH újbóli stakingje azonban extra kockázatot rejt magában az okosszerződések és a technikai hozzáértés miatt, így érdemes kellő figyelemmel és óvatossággal eljárni. Az AVS-ek által támasztott további feltételeken túl csökkenhet az alapok hozama, ami potenciális veszteségekhez vezethet, miközben a partnerkockázat folyamatosan nő.

Kilátások az EigenLayer és az $EIGEN számára

A DeFi Llama adatai szerint az EigenLayer a teljes zárolt érték (TVL) szempontjából a harmadik legnagyobb projekt a Lido és az Aave után. A platformon 11,16 milliárd dollár található, ezzel mutatva a restaking narratíva vonzerejét.

A narratíva az erőforrások hatékony újrahasznosítása mellett lehetővé teszi az új projektek gyors és egyszerű biztosítását, ezzel növelve a decentralizált biztonságot. A validátorok számára is előnyös ez az együttműködés, mivel több projektből is jövedelemhez juthatnak a már stakelt ETH révén.

A kockázatot az rejti magában, hogy a harmadik fél bevonása miatt és a technikai tudás megnövekedett szüksége miatt előfordulhatnak hibásan működő projektek és kódok, amik potenciális veszteséghez vezethetnek. A Kraken kiemelt figyelmet fordít erre a kockázatra, azonban minden felhasználónak önmagának kell körültekintően eljárni.

Az $EIGEN árfolyama jelenleg 3,3 dollár körül ingadozik. A 610 millió dolláros projekt nem szerepel a száz legnagyobb kriptovaluta között, azonban a narratíva folyamatos erősödésével és a partnerkapcsolatok bővülésével könnyedén előfordulhat, hogy az eszköz hamarosan a top 100 projekt között találja magát.